Половината жители на Земята ще могат да видят кървавата Луна
Половината жители на Земята ще могат да видят кървавата Луна / Guliver/Getty Images
Половината жители на Земята ще могат да видят кървавата Луна
75399
Половината жители на Земята ще могат да видят кървавата Луна
  • Половината жители на Земята ще могат да видят кървавата Луна

Днес част от жителите на Земята имат възможност да наблюдават астрономическото явление "кървава Луна". Земният спътник ще изгрее във фаза на пълно лунно затъмнение и ще бъде кървавочервен на цвят. Астрономът Никола Петров обясни за Дарик, че червеният оттенък се дължи на свойството на озоновия слой да разсейва светлината. Когато има пълно лунно затъмнение Луната винаги е в червено, но това не може да се види от всяка географска точка.

От територията на България няма да може да се наблюдава явлението "кървава Луна" каза астрономът Никола Петров, като уточни, че при всяко едно пълно лунно затъмнение има точки от Земята, в които Луната изгрява в червен оттенък. Този път това са части от Северна и Южна Америка и по-голямата част от Централна и Източна Азия.

„За наблюдателите от тези места Луната ще изгрее когато вече е в затъмнение. На всяко лунно затъмнение има такива места на земната повърхност, където Луната изгрява по време на лунно затъмнение и тя е в този червен цвят", поясни астрономът Никола Петров.

"Кървава Луна" може да се види всяка година. За съжаление и двете пълни лунни затъмнения за тази година не можеха да се видят от България. Такова явление ще може да наблюдава от нашата страна в следващите една до три години. Доста по-далеч във времето са възможностите да се види пълно слънчево затъмнение от България.

„В България няма да е много скоро - 2081 година, след това 2135 година. Най-близо във времето с добри условия за наблюдение се очаква да бъде през лятото на 2017 година", допълни астрономът Никола Петров.

За последно от България можеше да бъде наблюдавано пълно слънчево затъмнение през август 1999 година, а преди това през февруари 1961 година.