/ Gulliver/Getty Images
Откритият през месец май подводен вулкан недалеч от брега на остров Майот в Индийския океан продължава да увеличава размерите си, като бе регистрирано ново изтичане на лава, предаде АФП. Това заявиха учени, които се върнаха от нова океанографска мисия в района.

Подводният вулкан бе открит в рамките на първата от няколко научни мисии, координирана от Френския център за научни изследвания, след поредица земетресения на острова. След четвъртата мисия учените констатираха ново изтичане на лава. Първото изтичане бе регистрирано през юни.

Откриха един от най-големите подводни вулкани


"В западната част на вулкана забелязахме поток от лава с дебелина 150 метра", заяви експертът Натали Фьойе от Института за физика на Земята в Париж.

Учените отбелязаха, че вулканът продължава да увеличава размерите си. "Той донякъде е променил външността си - станал е по-широк, но не и по-висок", поясни геофизичката Изабел Тинон.
 


Учените установили също, че освободените от вулкана течности, които бяха наблюдавани през май и юни на върха му, са изчезнали. Натали Фьойе допълни, че интензивността на сеизмичната дейност в района е намаляла през последните няколко месеца
 
БТА