Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Учени от Института по геофизика в Париж откриха един от най-големите подводни вулкани, като по този начин идентифицираха източника на загадъчната сеизмична активност, която бе регистрирана през ноември 2018 г. между Мадагаскар и източния африкански бряг, съобщи Лайв сайънс. Вулканът се издига на височина 0,8 км над морското дъно.

Вулканите - природните феномени (ВИДЕО/СНИМКИ)
Бучене на свръхниска честота бе доловено от сеизмографи в целия свят. Сеизмичните вълни обикновено се регистрират на няколко честоти. Освен това учените не откриха признаци на характерна за земетресенията сеизмична активност. При това остров Майот се премести с няколко сантиметра на югоизток.
 
Учените обясниха феномена с раждане на подводен вулкан, разположен на 50 км от източния бряг на острова. В подкрепа на тази версия са твърденията на местни жители, че от средата на миналата година почти всеки ден имало слаби земни трусове, чийто брой достигнал 1800. През месец май 2018 г. бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,8, което е сред най-големите в региона.

Кои са петте най-опасни вулкана на Земята?
Геолози изследвали данни от сеизмометри, инсталирани в морските дълбини, близо до източника на сеизмична активност. Оказало се, че под морското дъно има голяма магмена камера, която съдържа около 5 куб.км магма. Бученето е свързано с излизане на магма от камерата и в резултат настъпва пропадане на земната кора. Известно е, че за година остров Майот е потънал с 13 сантиметра.

Вижте също:

Учени наблюдават изригване на подводен вулкан край Орегон


Странни обитатели изумяват учените в подводен вулкан (СНИМКИ)

Нововъзникнал японски остров порасна 70 пъти за 4 месеца

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА