Учени наблюдават изригване на подводен вулкан край Орегон
Учени наблюдават изригване на подводен вулкан край Орегон / Thinkstock/Getty Images

Подводен вулкан на около 480 км от Орегон изхвърля лава от една седмица, като потвърждава направените миналата есен прогнози и дава на учените уникален поглед, съобщи Ройтерс.

Учените знаят местоположението на вулкана, наречен Аксиален морски връх, от двете му предишни изригвания. Той е на оста на подводна планинска верига. Изригванията му от 1998 г. и 2011 г. бяха засечени месеци или години по-късно. Миналата година обаче специалисти свързаха наблюдаващо оборудване с подводен кабел и сега за пръв път имаха възможност да съберат данни на живо от вулкана, чийто връх е на около 1500 м под повърхността на океана.

Сензорите за налягане регистрираха изригване на 23 април. В този ден те показаха повече от 8000 малки труса за 24 часа, а с наближаването на полунощ - спадане на океанското дъно, което е признак, че изригва магма. Дъното спадна за една седмица с 2,4 м.

Макар и изригването да се е забавило вече, вулканът още изпуска магма, но учените се чудят къде отива тя, защото не е изригнала от кратера. Там са повечето сензори, а те всички работят. Температурните колебания и сеизмичните данни насочват към изригване северно от кратера. Специалистите ще разберат дали това е така чак през лятото, когато ще отидат до мястото с кораб.

Източник: БТА