/ БТА
Слоницата Мали, прекарала близо пет десетилетия сама в клетка в зоологическа градина във филипинската столица, е починала, предаде ДПА, позовавайки се на организацията "Хора за етично отношение към животните" (PETA).

Смъртта й е настъпила във вторник в бетонното си ограждение в зоопарка в Манила, където живя в клетка в продължение на 46 години.

"Заради безразличие и алчност слоницата Мали умря по същия начин, по който живя близо 50 години: сама в бетонно ограждение в зоологическата градина в Манила", се казва в изявлението на PETA.
 

Световни знаменитости, сред които известната приматоложка Джейн Гудол и музикантът Пол Маккартни се присъединиха към кампанията на организацията, призовавайки Мали да бъде преместена в резерват, където може да се радва на компанията на други слонове.

"Зоологическата градина в Манила и град Манила осъдиха Мали на десетилетия изолация, което е мъчително за женските слонове, които в естествена среда биха прекарали живота си сред своите майки и сестри, защитавайки се взаимно и отглеждайки малките си", посочиха още от PETA. 

Кметицата на Манила Хъни Лакуна-Панган каза, че причината за смъртта на животното все още не е установена.
 

Мали беше главната атракция в зоологическата градина в Манила. Слоницата е подарена от Шри Ланка през 1977 г. на тогавашната първа дама на Филипините Имелда Маркос. Когато пристига във филипинската столица, Мали е само на три години.
Елена Христова/БТА