Изобретили сте нещо ново и оригинално и искате да защитите труда си? Патентът е един от начините да защитите своята идея. Но има и някои странни неща, хората са се опитвали да патентоват. Ето някои от тях:

„React“

Доузеф и Ралф Файнс, познати още като братята Файнс, са ютубъри, които главно правят рекации на видеа в канала си. Те имат толкова много гледания, че преди няколко години решиха да патентоват думата „react“ или „реагирам“. Ако бяха успели да я патентоват, това би значело, че всеки, които включва в заглавието на видеото си думата „реагирам“, би бил задължен да го изтрие или да подпише договор за използването ѝ.

Кайли Дженър

Риалити звездата пусна собствена козметична линия, а след това тя пожела да патентова името „Кайли“. Но екипът на Кайли Миноуг контраатакува с аргумента, че австралийката е "международно известна изпълнителка и активистка в борбата срещу рак на гърдата, популярна в цял свят. Патентовайки името, от екипа на певицата смятат, че  Дженър ще навреди на имиджа на Миноуг със своя „ексхибиционизъм” в социалните мрежи.

Индия не дава патент на „неморална“ секс играчка

Ароматът на ягоди

През 2005 френска компания се опита да патентова аромата на ягоди. Целта им е била да бъдат единствените, което я използват за сапуни, кремове, препарати и други продукти. Искането стига чак до Европейския съд. То е отхвърлено за втори път, тъй като компанията твърди, че всички ягоди миришат еднакво, а съда отчита, че те имат пет различни аромата и няма как да патентоват всички наведнъж.

ягоди
ThinkStock/Getty Images

Лилав цвят

Голяма компания за шоколади се опита да патентова лилавия цвят през 2008. Целта, разбира се, бе да бъде единствената компания, която опакова продуктите си в този цвят. Когато се явяват в съда, заедно с конкурентната им компания, те губят делото, тъй като не успяват да изпълнят всички изисквания за получаване на патент.

лилав цвят
ThinkStock/Getty Images

„Уволнен си“

През 2004 Доналд Трумп се опита да патентова израза „уволнен си“. Макар и фразата да не е негова, той я използва доста често в предаването си. Планът на Тръмп е бил да използва „уволнен си“ в настолни и компютърни игри, както и в казина. Тъй като на английски разликата в думите „уволнен си“ и „назначен си“ е една буква, патентът не е даден на Тръмп, тъй като изразът „назначен си“ е бил вече патентован от Сюзън Бренър.

патент
ThinkStock/Getty Images


И още:

Пет неща, за които не се знае с каква цел са направени (ВИДЕО)

Apple заявила патент за дисплей, разбиращ кога потребителят е ядосан

Български патент ли е боят? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук