Няма да дават патенти за клониране на хора
Няма да дават патенти за клониране на хора / netinfo

Патенти няма да се издават за методи за клониране на хора, за изменение на генетичната идентичност на човешкия зародиш, за използване на човешки ембриони за промишлени или търговски цели. Това реши Народното събрание като прие окончателно промените в закона за патентите и регистрацията на полезните модели.

Патенти няма да има и за методи за модифициране на генетичната идентичност на животни, когато има опасност това да им причини страдания, без да има съществена полза от медицинска гледна точка. Патенти няма да се издават за сортове растения и породи животни, както и за биологични методи за произвеждане на растения и животни. Въвежда се нова система на експертиза на заявките за патенти за изобретения, като по всяка заявка ще се извършва само проверка на формалните изисквания.

Изключителното право върху патентованото изобретение ще се предоставя за срок до три години. С промените в закона ще се закрилят нови полезни модели, промишлено приложими и с изобретателска стъпка.

По заявката за полезен модел ще се прави проверка на новостта, изобретателската стъпка и промишлената приложимост само в случаи на заличаване на регистрацията или при съдебни спорове. Съгласно новата система редовно подадена заявка за полезния модел може да получи регистрация в рамките на 6-месечен срок от датата на подаване.

Сертификати за допълнителна закрила ще се издават за медицинските продукти и продуктите за растителна защита след присъединяването на България към Европейския съюз. Секретни патенти ще се издават за изобретения, които съдържат класифицирана информация или представляват държавна тайна.