Патент за родопския мурсалски чай искат производители
Патент за родопския мурсалски чай искат производители / снимка: Sofia Photo Agency

Прочулият се като родопска виагра мурсалски чай да бъде патентован, искат производители на лековитата билка. Тази крачка те предприемат заради появилите се ментета на пазара.

„За да е полезен и да цери хората, култивираният мурсалски чай трябва да расте на над 1100 метра надморска височина”, категоричен е д-р Анатоли Аликовски, който близо 40 години изследва лечебните свойства на чая. Той е доказал, че родопската билка лекува рак и аденом на простата, уратни камъни, възпалителни заболявания в пикочо-половата система при мъжа и жената, безплодие,анемия и влияе на половата мощ. Освен това чая оказва и добро влияние и на сърцето и укрепва целия организъм.

Според специалистите обаче има огромна разлика в качествата на билката расла в планината и на тази, отглеждана в полето. Затова заинтересованите ще последват примера на производителите на смилянски фасул, които превърнаха името му в марка, за да се защитят от фалшификации.

„Навсякъде се продава мурсалски чай от Варна, Пловдив, Шумен и Силистра. Той става много по-едър от нашия, но няма нито същия мирис и вкус, нито същите лечебни свойства. Затова искаме да патентоваме марката”, казва производителят Любен Ушев.

Той отглежда прочутата билка в плантации от 20 дка в близост до естествените находища в Триград. В тази насока производителите от Родопите получават пълно разбиране от общинското ръководство на Девин. От там се ангажирали да помогнат за патентоване на марката „Мурсалски чай”.

Ушев ще започне беритбата на ароматните цветове в плантацията си след 15-ина дни, а немска телевизия ще заснеме прибирането на тазгодишната реколта. 25 грама или една връзка от панацеята бай Любен продава с биосертификат срещу 2 лв.

Билката има естествени находища над селата Мугла и Триград в Родопите, които драстично намаляват от година на година. Чаят е под забранителен режим и може да се бере само за лични нужди, но бракониери масово скубят стръковете с корените още преди да цъфнат.