/ ThinkStock/Getty Images
Индийската служба по издаване на патенти отхвърли искането на канадска компания да патентова вибратор. Отказът си ведомството аргументира с твърдението, че "секс играчките нарушават обществения ред и морал".
 
История на секс играчките

Патентното ведомство изтъква, че законът "никога не се е отнасял положително с понятието "сексуално удоволствие". "Това са играчки, които не се смятат за полезни или продуктивни. В повечето случаи те се смятат за "морално унизителни", казват от службата. От там напомнят също, че секс играчките са смятани за неприлични предмети и са незаконни в Индия.

Изобретиха вибратор за селфи (ВИДЕО)

Становището им обаче се оказва, че противоречи на съдебно решение от 2011 г., в което се казва, че секс играчките не могат да бъдат считани за неприлични.
 
Канадската компания кандидатства за патент в Индия за нов вибратор, за да се предотврати разпространението на генерични местни копия на пазара, коментира Шамад Башеър. Професорът по право в Института по национално право в Индия работи над книга за закона за общественото здраве. "Защо службата по патентите трябва да се занимава с морални решения. Длъжностните лица, обучавани в техническите науки, не трябва да решават дали едно изобретение е морално или неморално", разсъждава професор Башеър пред Би Би Си.
 
Кога дамите купуват първата си сексиграчка?

Секс играчките се продават открито онлайн и на процъфтяващия черен пазар в Индия. Проучване на онлайн магазин за секс аксесоари в страната сочи, че 62% от купувачите на секс играчки в Индия са мъже, значително по-малко - едва 38% са жените.
БГНЕС