пещера рисунки
пещера рисунки / iStock/Getty Images
На източното крайбрежие на Испания е открит забележителен обект на палеолитното пещерно изкуство, който показва сложни изображения на коне, елени и диви бикове.

Над 100 древни рисунки и гравюри, за които се смята, че са на възраст поне 24 000 години, са открити в дълбоката 500 метра пещера Cova Dones или Cueva Dones в Миларес, близо до Валенсия.

Въпреки че мястото е добре познато на местните жители и туристите, рисунките остават неоткрити, докато не са намерени от изследователи от университетите в Сарагоса.

Айтор Руис-Редондо, старши преподавател по праистория в Сарагоса и Саутхемптън, казва: "Когато видяхме първия нарисуван зубър (изчезнал див бик), веднага признахме, че това е важно откритие. Въпреки че Испания е страната с най-голям брой обекти на палеолитно пещерно изкуство, повечето от тях са съсредоточени в Северна Испания. Източна Иберия е област, в която досега са документирани малко такива обекти".

За целите на изследването си, публикувано в списание "Antiquity", учените са документирали над 100 мотива, като са потвърдени най-малко 19 изображения на животни, като много от тях са необичайно изработени с помощта на глина.

Те смятат, че откритието е най-важният обект на палеолитно пещерно изкуство, откриван в региона, с най-голям брой рисунки, открити в Европа след Атксура (Биская) през 2015 г.
БГНЕС