Сондата „Паркър“ се превърна в космическия апарат, който най-много се е приближил до Слънцето в историята
Сондата „Паркър“ се превърна в космическия апарат, който най-много се е приближил до Слънцето в историята / ThinkStock/Getty Images
Сондата "Паркър", която беше изстреляна от НАСА на 12 август се превърна в космическия апарат, който най-много се е приближил до Слънцето в историята, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ще успее ли „Паркър” да разкрие загадките около Слънцето? (ВИДЕО)
 
В понеделник тя се намираше на 42,73 милиона километра от нашата звезда, като по този начин подобри предишния рекорд, поставен от американо-германската сонда "Хелиос 2" на 2 април 1979 година.
Мисията на "Паркър" при това далеч не е приключила. През 2024 година този космически апарат максимално ще се приближи до Слънцето и ще отстои от него само на 6 милиона километра разстояние.

Сондата „Паркър“, която ще „докосне“ Слънцето (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
"Сондата "Пъркър" беше изстреляна само преди 72 дни, а ние вече се приближихме повече от всякога до нашата звезда в човешката история!", заяви ръководителят на проекта Анди Драйсман.
"Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час беше поставен от сондата "Хелиос-2".

Всички звезди са родени по двойки, Слънцето е имало близнак
 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА