/ iStock/Getty Images
Астрономите Педро Бернардели и Гари Бърнстийн откриха космически обект с орбита около Слънцето, която достига до Облака на Оорт, съобщи сайтът Физ.орг.

Облакът на Оорт обгръща Слънцето на разстояние от около 50 до 100 хиляди астрономически единици (една астрономическа единица е средното разстояние от Земята до Слънцето).

Астрономите нарекоха обекта 2014 UN271. След откриването му различни форуми и лаборатории го проследяват. Те установиха, че той ще се доближи максимално до Земята през 2031 г.

Измерванията на обекта го поставят между размера на много малка планета и комета - диаметърът му е от 100 до 370 км. Ако е към горната граница, той ще се окаже най-големият известен от Облака на Оорт. Вниманието на астрономите привлича не размерът му, а пътят му. Орбитата му е почти перпендикулярна на равнината на деветте вътрешни планети. Тя го отвежда дълбоко в Слънчевата система и в Облака на Оорт.
 
За една обиколка около Слънцето са му необходими 612 190 години. Сега 2014 UN271 се движи към вътрешността на Слънчевата система. Това означава, че астрономите ще имат възможност да го наблюдават още 10 години. Той ще се доближи на около 10 астрономически единици до Слънцето, около орбитата на Сатурн. Тогава вероятно ще образува опашка като комета, защото замръзналият материал на повърхността му ще се изпарява. Засега не е ясно каква ще бъде яркостта му, но вероятно ще е като на Плутон, което означава, че ще може да бъде наблюдаван със силен телескоп.
БТА