/ iStock/Getty Images
Учени от института Рикен в Япония установиха как се формират най-мощните светлинни експлозии във Вселената, съобщава сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Специалистите анализирали данни, които показват какъв е спектърът на различни гама експлозии, регистрирани от космически телескопи през последните няколко години. Било констатирано, че мощността и яркостта на изригванията зависят от това в каква част на спектъра е пикът на експлозията.

Астрономи наблюдаваха най-силната и продължителна звездна експлозия

След като създали математически модел на умираща звезда, учените заключили, че голяма част от гама фотоните се образуват във вътрешните слоеве на звездата, а не във външните ѝ слоеве.
Гама фотони възникват, когато тесен сноп плазма започва да се разширява. От температурата на този сноп зависи яркостта на гама експлозията.

Учени наблюдаваха най-мощния в историята взрив в космоса

За пръв път гама изригване бе регистрирано през 1967 г. от американския спътник "Вела-4А". Механизмът, в резултат на който за съвсем кратко време в малък обем се отделя толкова голяма енергия, досега е неизяснен. Предполага се, че гама изригвания възникват по време на експлозии на гигантски звезди и на първите стадии от превръщането им в черни дупки.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА