Откриха изгубения от столетия скелет на крал Ричард III
Откриха изгубения от столетия скелет на крал Ричард III / снимка: Reuters

Скелетът, открит при разкопки в автомобилен парк в Лестър, е на английския крал Ричард III, което сложи край на петвековната мистерия за местонахождението на тленните му останки, съобщиха учени от университета в града.

Въз основа на ДНК анализи "заключението на университета в Лестър е, че без всякакво съмнение ексхумираното тяло. наистина е на Ричард III, последния крал от рода Плантагенет в Англия", заяви ръководителят на археологическите разкопки Ричард Бъкли.

Съобщението беше прието с бурни аплодисменти.

Тленните останки ще бъдат заровени в катедралата на града, съобщи университетът, макар преди време да се споменаваха други две места - катедралата в Йорк и Уестминстърското абатство в Лондон.

На скелета личат 10 наранявания, включително осем върху черепа. Костите, които са на мъж в края на 20-те или началото на 30-те си години, са датирани между 1455 и 1540 г. Ричард бил на 32 години, когато загинал в битката за Босуърт през 1485 г.

Досега се знаеше, че монархът със злокобна репутация е загинал през 1485 година с оръжие в ръка в битката при Босуърт, близо до Лестър (Централна Англия). Със смъртта му се слага край на т. нар. "Война на розите". Но тленните му останки така и не бяха открити. Според някои писмени сведения кралят почивал във францискански параклис, сринат със земята през XVI век, посочва БГНЕС. Според други слухове тялото му било хвърлено в река.

В края на август експерти от археологическия факултет на университета в Лестър предприеха разкопки под макадама на паркинг в центъра на града. В началото на септември те откриха добре запазен труп на мъж със смущаващи белези - деформиран гръбначен стълб и рани от смъртоносни пробождания на бойното поле. Учените се надяват, че откритието ще хвърли нова светлина върху двете години на Ричард III на трона.