/ Istock
Дванадесет катеричи маймуни (обикновени саймири) бяха откраднати от зоопарк в Луизиана през изминалия уикенд, а дни преди това две маймуни изчезнаха  от „Зоопарк Далас“, предаде ДПА.

Зоопаркът „Зуузиана“, който се намира в Брусард, в околността на Лафайет, твърди, че кражбата се е случила преди полунощ в събота.

„Лицето набеляза съоръжения за по-дребни примати и конкретно изложи на риск експоната за катеричи маймуни. Лицето, за съжаление, успя да открадне дванадесет катеричи маймуни,“ каза зоопаркът в публикация във Фейсбук. Останалите катеричи маймуни, които са местни за Южна Америка, бяха в безопасност и други животни не бяха засегнати, по думите на зоопарка.

„Всички други животни са налице и изглежда не са били повлияни,“ казаха от „Зууизана“. Според зоопарка няколко местни, щатски и федерални агенции разследват случая.

„Процесът на обгрижване на животните тук е много пълноценен и от голяма важност – с негова помощ се създава диалогична връзка и дори любов към животните“, сподели генерален мениджър Мат Олдбъргтолд. „Те се превръщат в част от семейството ти. За кратко време стават от значение за теб. Невероятно разстройващо е. Те са част от семейството ни. Преди всичко сме просто много разстроени и бихме се радвали маймуните да бъдат върнати.“

Кражбата на катеричите маймуни беше преди тази на две маймуни от вида императорски тамарин, които изчезнаха от “Зоопарк Далас“ и по-късно бяха намерени в изоставен дом на около 8 км от зоопарка. Този случай остава в процес на разследване.

В „Зоопарк Далас“ неотдавна също избяга леопард, а лешояд умря подозрително.
Ада Ефтимова/БТА