Остров Саба е само 13 кв. км, но изобилства от природни блага. Не случайно го наричат „тайният остров на Карибско море“ или „неопорочената кралица“.

Той се намира на 30 минути южно от Сан Хуан, Пуерто Рико. Административно е част от Кралство Нидерландия, но географски спада към групата на Малките Антилски острови.

На него се намира най-високата точка на Кралство Нидерландия – Маунт Сенери, който е висок 888 м. Представлява стратовулкан, като последното му изригване е през 1640 г.

остров Саба
Gulliver/Getty Images

Населението на Саба е близо 2000 души. По-голямата част от него е разпределено в 4-те главни града на острова – Ботъм, който е административната столица, Уиндърдсайд, Хелс Гейт и Сейнт Джон. На острова се говори както на английски, така и на нидерландски език. От XIX в. английският е наложен в местната образователна система и се говори свободно като официален език.

Жителите на Саба се изхранват с ръчно правени сувенири и ръчно везана дантела.

Туризмът е сравнително нова индустрия на острова и затова посетителите се радват на истинско райско спокойствие и тишина, на изобилие от тропическа растителност и екзотични преживявания.

В Саба има няколко хотела и около 20 ресторанта. Всяка година на островът се провежда карнавал, който събира десетки туристи.

остров Саба
iStock/Getty Images

Макар че островът е малък, в него има университет по медицина, а завършилите могат да практикуват професията в САЩ, Канада и Пуето Рико.

университет Саба
iStock/Getty Images


Вижте още за райския остров в канала "Top Of The Tops" във vbox7