Червен килим, бляскави светлини, зашеметяващи тоалети, конкуренция, политика, бизнес... Холивуд се готви трескаво за 92-та церемония по раздаването на престижните статуетки Оскар. Има ли все още място за изкуство в киното или аплодисментите са запазени само за най-политкоректните, разказаха в  „Темата на NOVA”.

На северозапад от центъра на Ел Ей работи най-голямата невидима фабрика в света. От близо век в Холивуд се създават звезди и се търгува с мечти, а най-ценната разменна монета е 3-килограмовата златна статуетка. Актьори, режисьори и продуценти се стичат всяка година към Калифорния, за да го зърнат, а ако имат късмет – дори да го хванат в ръце. И да благодарят за честта да е техен.

В очакване на номинациите за „Оскар“ - фаворити, прогнози и скандали

С аудитория от 30 милиона зрители само в САЩ церемонията се превърна в желана трибуна за отправяне на всевъзможни гръмки послания. Според експертите сцената на „Оскар”-ите вече е място за политическа пропаганда. Така например, при получаването на първата си награда, Леонардо ди Каприо изглеждаше по-развълнуван, докато говореше за планетата, отколкото за приза си.

Истинската бомба обаче избухва през 2017 г. За първи път политиката измества изцяло фокуса от събитието. Холивуд изглежда обединен – но не в името на киното, а срещу новоизбрания президент Доналд Тръмп и враждебното му отношение към мигрантите.

„Това шоу се гледа на живо от милиони хора в 225 страни, които сега ни мразят. Искам да кажа „благодаря” на президента Тръмп. Помните ли миналата година, когато обвиняваха „Оскар”-ите в расизъм? Е, вече не обвиняват нас, благодарение на него”, каза тогава водещият на церемонията Джими Кимъл.

Оскарите отново без водещ?

Само месец по-рано Мерил Стрийп също беше безпощадна към държавния глава от сцената на „Златните глобуси”. „Когато влиятелните използват позициите си, за да тормозят останалите, всички губим”, заяви актрисата.

Тръмп отговори светкавично в Twitter като изрази мнение, че Стрийп е една от най-надценяваните актриси в Холивуд и подчерта, че не го познава.

Във вечерта на „Оскар”-ите същата година десетки звезди минаха по червения килим със синя панделка на дрехите си - в знак на протест срещу политиката на Тръмп.
NOVA