/ gettyimages
Олимпийските игри винаги дават възможност да наблюдаваме атлетични изпълнения на почти свръхчовешки нива - и тази година най-добрите олимпийски униформи доказват, че зрителите ще могат да видят и невероятна спортна мода.

Тъй като Париж ще бъде домакин на летните игри през 2024 г., гигантите в областта на лукса LVMH са водещи спонсори, а марките от Ралф Лорън до Berluci обличат спортистите, униформите на отборите на всяка страна са предназначени да предизвикат собствени аплодисменти.

Поради международната насоченост на Олимпийските игри екипите, които всеки състезаващ се отбор носи, са внимателно изработени, за да отразяват родните страни на спортистите.

Докато се подготвяме за Игрите в Париж, ето един поглед към някои от най-добрите олимпийски униформи, които са разкрити досега.

Michel & Amazonka за отбора на Монголия
 
Униформите, създадени за Монголия от базираната в Улан Батор модна марка Michel & Amazonka, завладяха TikTok, когато бяха разкрити през юли. Според Националния олимпийски комитет на Монголия изработката на всяка униформа е отнела средно 20 часа.

Ралф Лорън за Съединените щати
  Ралф Лорън стои зад отбора на САЩ от 2008 г. насам. Тазгодишната визия демонстрира класическата американска кройка, с която дизайнерът е най-известен. На церемонията по откриването атлетите обличат традиционен блейзър върху раирана риза и вратовръзка със светли дънкови панталони. Червените, белите и сините акценти не оставят никаква загадка за страната на произход на състезателите.

Puma за Ямайка
 
Знамето на Ямайка е съставено от наистина поразителна цветова комбинация: черно, златно и зелено. Тази цветова гама е в основата на олимпийския комплект на Puma. Ямайка се прочу със своите лекоатлети, които са спечелили удивителните 86 от 87-те олимпийски медала на страната.

Puma е използвала „инженерна жакардова материя за намаляване на топлината и дишане, с технология thermoadapt, регулираща телесната температура, за да позволи оптимално представяне“, обяснява главният изпълнителен директор на Puma Арне Фройндт.

Стефан Ашпулx Le Coq Sportif за Франция
  Стефан Ашпул, известен най-вече с марката за улично облекло Pigalle, е трябвало да се бори за това екипировката му да се произвежда на място във Франция. Той дори стига дотам, че получава одобрение от японските регулатори на джудото, за да може френският отбор по джудо да носи кимона, изработени от френски тъкани.

Хаити x Stella Jean 
 

Италианската модна дизайнерка Стела Жан ръководи проектирането на колекцията на отбор Хаити за Париж 2024. Отдавайки почит на родните си хаитянски корени, тя си сътрудничи с хаитянския художник Филип Додар, като включва негови творби в униформите. При жените атлети пълната пола е съчетана с риза от шамбрей, изтъкана в Хаити, докато мъжете ще носят полево яке, вдъхновено от гуаябера - класическа хаитянска риза.

Южна Корея х Musinsa Standard
  Отборът на Република Корея ще носи изчистен, лек костюм в бледо синьо с колан от Musinsa Standard. Според дизайнера „дизайнът включва приглушен нюанс на цвета byeokcheong“, който символизира Изтока, отразявайки младежката енергичност и прогресивния дух.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Vogue