/ Thinkstock/Getty Images
Министърът на здравеопазването на Нова Зеландия Дейвид Кларк призна, че е нарушил правилата за изолация, като заедно със семейството си отишъл на плаж, предаде Франс прес.

По думите му, това е идиотска лудория, за която съжалява. Тя обаче няма да стане причина за отстраняването му от поста, тъй като новозеландската премиерка Джасинда Ардърн му възложи да координира усилията в борбата с Ковид-19.

Здравният министър подаде оставка, след като призна, че със семейството си отишъл на плаж, на 20 км от дома си, нарушавайки наложените от две седмици в цялата страна правила за изолация, които целят да се спре разпространението на новия коронавирус. Той отбеляза, че го е направил, въпреки че функциите му предполагат да служи за пример.

"В момент, когато искаме от новозеландците да направят жертви, дадох лош пример - каза Кларк. - Постъпката ми е идиотска и е разбираемо, че хората ме обвиняват."

Премиерката Джасинда Ардърн увери, че при нормални обстоятелства щеше да го отстрани от поста.

"За стореното от него няма извинение. Но в сегашната ситуация приоритетът ми е борбата с Ковид-19. Не можем да си позволим да дестабилизираме здравния сектор и политиката си. Поради тази причина Кларк ще запази поста си", каза тя.
БТА