Нови твърдения сринаха имиджа на Робин Худ
Нови твърдения сринаха имиджа на Робин Худ / снимка: sxc.hu

Нова книга твърди, че Робин Худ не е бил толкова безкористен, колкото е описван, а е крадял от богатите, за да дава пари назаем на бедните или обеднелите, превръщайки се по този начин в нещо като лихвар.

Авторът на книгата "Робин Худ: Неизвестният тамплиер" Джон Пол Дейвис се позовава на стара английска балада, разказваща за това как Робин Худ е дал назаем 400 паунда на обеднял рицар.

В баладата рицарят отива при Робин Худ да му иска пари, защото задлъжнял към местен духовник. Робин Худ попитал рицаря дали има гарант, след което се съгласил да му даде пари с уговорката те да бъдат върнати до една година. Тогава Малкия Джон броил на рицаря 400 паунда от съкровищницата на Робин Худ. По-късно рицарят отново посетил Робин Худ и тъй като се бил издължил на духовника, предложил да върне парите с полагаемата се лихва. Робин Худ обаче отказал, защото вече бил обрал духовника, заради неговата алчност и защото смятал, че не било редно да взима и тези пари, пише БТА.

В книгата Джон Пол Дейвис твърди още, че Робин Худ е бил член на Ордена на тамплиерите. Той смята, че по това време подобен род банкови трансакции, като описаната в баладата, са били патент единствено на тамплиерите, които са налагали лихви, официално забранени от Църквата. Твърденията ще навредят на представата за Робин Худ като герой на английския фолклор, превъплътен на екрана от актьори като Кевин Костнър и Ерол Флин и чието име носи дори летище в Донкастър.