/ Gettyimages
Никола Петров за откритието на НАСА
92664
Никола Петров за откритието на НАСА
  • Никола Петров за откритието на НАСА
Голямата пресконференция на НАСА, на която бе съобщено, че са открити 7 екзопланети, вероятно скалисти, с маса, близка до земната и с условия, които биха могли да бъдат близки до земните, вълнува всички нас.  Директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров гостува в Дарик, където коментира тези открития.

Какво прави новата находка на НАСА толкова значима?

Според Петров, тази информация не е нова, но в последните 20 години астрономите откриват все повече и повече планети извън Слънчевата система, които обикалят около своите звезди и основният въпрос е как да определим на кои от тях има условия за възникването на живот.

планети
Thinkstock/Getty Images

"Над 3000 такива системи вече са открити, потвърдени и сигурни. Но за първи път има потвърждение на такава планетна система, в която 2 или 3 от планетите със сигурност са твърди, подобни на планетите от Слънчевата система - Земята, Марс, Венера", каза астрономът.

Откриха планети с условия за живот (СНИМКИ/ВИДЕО)

Някои от тях са газови гиганти като Юпитер, но други са скалисти, тоест на тях може да има вода, което се счита за основно условие за възникването на живот.

Освен научен, този въпрос има и философско измерение, тъй като откриването на планети, подобни на земната, означава, че вероятно животът е силно разпространен във Вселената, а ако това е така, то вероятността за възникването на разумен живот също е много висока.
Тези системи не са прекалено далече - само на 40 светлинни години от нас. Но в момента технологично човечеството няма как да постигне подобна скорост, за да можем да се придвижим до тази планетна система. Засега тези разстояния са химера за нас и няма как да си представим инструменти, летателен апарат, с който можем да се движим така, че да стигнем нов свят.

Но все пак можем да се развиваме, да достигнем нови начини, нова физика, която да ни позволи предвижването в междузвездното пространство на една галактика.

Астрономът каза още, че следващите 3-4 години ще бъдат пуснати ново поколение 4 телескопа. Те ще предлагат възможността да наблюдаваме най-далечните обекти в космическото пространство и по предварително изчислено разстоянието ние ще сме в състояние да наблюдаваме първите родили се звезди във Вселената след Големия взрив.
Никола Петров обясни, че Националната астрономическа обсерватория на Рожен също изследва екзопланети, комети, и много други небесни обекти. Например обсерваторията е открила две нови екзопланети.

"Много ни се иска и и ние да участваме във всички тези процеси, а не просто да сме наблюдатели", каза той.