Мария Кюри е първата жена, удостоена с две Нобелови награди в две различни области на науката.

Тя е толкова е запленена от физиката и химията, че на гърдите си носела ампула с радий като талисман. Но накрая нейните фундаментални постижения й коствали живота.

Мария Склодовска е родена на 7 ноември 1867 година във Варшава, тогава във владенията на Русия. Тя е най-малкото от петте деца в семейство, където науката била на почит.

Баща й Владислав Склодовски преподавал математика и физика, а майка й Бронислава ръководела престижен колеж във Варшава.

Семейството живеело бедно, а когато Мария станала на 12 години от туберкулоза починала майка й, а скоро след това от тиф и сестра й Зофия. 

Мария била брилянтна ученичка, жадна за знания. Тя завършила Варшавската гимназия със златен медал, но мечтата и да получи висше образование рухнала. По това време в полските университети приемали само мъже. Затова тя решила да опита късмета си в Сорбоната в Париж.

Мария Кюри
Gulliver/Getty Images

Младата полякиня била приета във Факултета по естествознание в Парижкия университет. Животът й във френската столица обаче не бил никак лек. През деня посещавала лекции, вечер давала уроци, от които се издържала, а през нощта учела френски.

Мария Кюри - полската Пепеляшка

На 27 години Мария Склодовска взела двете си дипломи по физика и по математика и започнала работа в лабораторията на професора по физика Габриел Липман. Именно там тя срещнала любовта на живота си - 35-годишния Пиер Кюри. 

Двамата с Пиер започват започнали да изследват урановите лъчи. Двамата преработили на ръка няколко тона уранова руда и успели да отделят микроскопични количества от два нови химични елемента с много по-мощно излъчване от урана.

Мария дала на елементите имената радий.

Мария Кюри - първата жена, удостоена с Нобелова награда (СНИМКИ)

През 1903 година за изследванията си върху радиоактивността съпрузите Кюри заедно с Анри Бекерел са удостоени с Нобелова награда по физика. Така 36-годишната Мария става първата жена в света носител на престижната награда.

Мария Кюри
Gulliver/Getty Images

През 1911 година тя получава втората си Нобелова награда - този път за химия.

По време на Първата световна война Мария Кюри организира около 220 подвижни и стационарни рентгенови апаратури във френските болници.

150 години от рождението на първата жена, удостоена с Нобелова награда

Тя умира на 4 юли 1934 г., вероятно следствие от облъчването по време на изследванията с радиоактивни вещества. Мария Кюри е погребана в Пантеона - там, където почиват най-видните френски деятели на науката и изкуството.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук