/ iStock/Getty Images
Децата, които не си доспиват, са с риск от хиперактивност с дефицит на вниманието, тревожност, депресия и други психични проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

"Ако децата ни спят достатъчно, това може да ги защити от психични проблеми", заяви Брур Ранум от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

Било проследено здравословното състояние на почти 800 деца за 7-годишен период. Учените установили, че децата, които спят най-малко, са с най-голям риск от психични проблеми по-късно през живота си. "Открихме връзка между продължителността на съня и риска от симптоми за емоционални и поведенчески смущения", отбеляза Ранум.

Сънят бил изследван с помощта на сензори за движение в разстояние на 7 поредни нощи. Децата били интервюирани, за да се преценят психичните им проблеми. "От отделния индивид зависи колко сън му е нужен - поясни Ранум. - Краткият сън за един индивид може да е достатъчен за друг. Но ако забележите, че детето ви не може да се концентрира или че настроението му варира повече от нормалното, ще е добре да го накарате да поспи повече."

Едва 1 процент от участвалите в изследването 6-годишни деца спели по-малко от 7 часа на ден. С израстването им броят на онези, които не си доспивали, се увеличавал - те съставлявали 3,9 процента от участниците, когато били на 8 години, 4,2 процента от тях, когато били на 10 години, и 13,6 процента от тях на 12-годишна възраст. Много деца имали една или повече нощи с по-малко от 7 часа сън. Това се отнасяло за 15,1 процента от малчуганите на 6-годишна възраст, 39,1 процента от децата на 8 години, 45,7 процента от участниците на 10 години и 64,5 процента от 12-годишните.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Network Open.