Не само хората могат да се смеят
Не само хората могат да се смеят / netinfo

Учени са открили, че орангутаните умеят да споделят и да имитират взаимно реакциите си. И двете неща са важна част от изкуството да се смееш.

Орангутаните лесно възприемали и имитирали образа на смеещите се хора. Скоростта, с която те започвали да подражават на хората или на събратята си говори, че израженията им не са случайни. С други думи, усмивката се оказала заразителна. Когато един от орангутаните отварял уста, вторият правел същото само след половин секунда, се казва в публикувана статия за резултатите от изследването в списание Biology Letters. Доктор Марина Давила Рос от университета в Портсмут и професор Елке Цимерман от университета за ветеринарна медицина в Хановер проучили игровото поведение на 25 орангутана на възраст между 2 и 12 години в четири центъра по целия свят, съобщи БГНЕС.

В коментара си към резултатите от изследването доктор Рос заяви: „При хората подражателното поведение може да бъде съзнателно или случайно. Преди нашето изследване нямаше доказателства, че животните могат да реагират по същия начин“. По думите й предаването на положителното емоционално настроение и емпатията, както и несъзнателните мимически реакции на хората са възникнали преди човека. Тя добави, че изводите на изследователите ще хвърлят светлина върху природата на споделянето и ще помогнат да се разбере доколко това чувство е важно за животните, които живеят на групи.