След два неуспешни опита НАСА планира да изстреля новата си мегаракета към Луната рано в сряда от Флорида, по-малко от седмица след като огромната машина устоя на ураган.

"Нашето време идва. И се надяваме, че това ще стане в сряда", заяви Майк Сарафин, ръководител на дълго отлаганата мисия "Артемида 1", в централата на НАСА.

Мисията "Артемида 1" - изпитателен полет без астронавти - представлява първата стъпка в плана на американската космическа агенция за изграждане на трайно присъствие на Луната и извличане на полезен опит оттам за подготовка на бъдещо пътуване до Марс.

Наречена на сестрата на Аполон в гръцката митология, новата космическа програма идва 50 години след като хората за последен път стъпиха на лунната земя.

Първото изстрелване на ракетата Space Launch System, най-мощната, конструирана някога от НАСА, е насрочено за сряда в 1:04 ч. местно време (06:04 ч. по Гринуич), като е възможно изстрелването да продължи два часа.

Обратното броене вече е започнало в прочутия космически център "Кенеди", където оранжево-белият гигант очаква първия си полет.
Излитането е насрочено по-малко от седмица след преминаването на урагана Никол, който ракетата издържа навън на стартовата площадка.
Засега служителите оценяват риска, свързан с повредите от урагана.

При необходимост са възможни две резервни дати - 19 и 25 ноември.

Далечната страна на Луната

Времето обещава да бъде меко, с 90-процентен шанс за благоприятни условия по време на прозореца за изстрелване.
В края на септември се наложи ракетата да бъде откарана в сградата за сглобяване, за да бъде защитена от друг ураган - Ян.

Преди тези метеорологични неуспехи два опита за изстрелване трябваше да бъдат отменени по технически причини.
Първият неуспех беше свързан с дефектен сензор, а вторият - с изтичане на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата. Ракетата работи със свръхстуден и нестабилен течен кислород и водород.

Оттогава НАСА е заменила уплътнението и е променила процедурите си, за да избегне максимално термичния шок.
Сега се очаква пълненето на резервоарите да започне във вторник следобед.

Очаква се около 100 000 души да наблюдават изстрелването, като ракетата обещава да освети нощното небе.

Капсулата "Орион" ще бъде издигната от два ускорителя и четири мощни двигателя под основната степен, която ще се отдели само след няколко минути.

След последния тласък на горната степен капсулата ще се отправи на път, като ще й трябват няколко дни, за да достигне до целта си.
Вместо да се приземи на Луната, тя ще заеме далечна орбита, навлизайки на 40 000 мили (64 000 км) отвъд далечната страна - по-далеч от всеки друг обитаем космически кораб досега.

Накрая "Орион" ще се отправи към обратния етап от своето пътуване. При преминаването през атмосферата топлинният щит на капсулата ще трябва да издържи на температура, наполовина по-висока от тази на повърхността на Слънцето.

Ако излитането се осъществи в сряда, мисията ще продължи общо 25 дни и половина, като ще се спусне в Тихия океан на 11 декември.

НАСА разчита на успешна мисия, след като разработва ракетата SLS повече от десетилетие. Според публичен доклад до края на 2025 г. тя ще е инвестирала над 90 млрд. долара в новата си лунна програма.

През 2024 г. "Артемида 2" ще бъде почти повторение на първата мисия, макар и с астронавти.
"Артемида 3" трябва да стартира не по-рано от 2025 г., като екипажът ще включва първата жена и първия цветнокож на Луната.
БГНЕС, АФП