Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София
Най-добрите бармани в света показват майсторлък в София / снимки: БГНЕС

Едни от най-добрите майстори на хубави коктейли от цял свят са на Световното първенство за барманите в София. От 10 октомври в продължение на пет дни българска столица е домакин на форума. За домакинство на шампионата България се е преборила с Швейцария, Израел и Италия.

От събота до четвъртък у нас ще премерят майсторлък 120 бармани от десетки държави в два стила. Първият е класически с шест категории. Втория стил е Флеър - това е атрактивното жонглиране. Двама са състезателите от България - по един участник и в двата стила.

От 2010 г. досега нямаме година без да сме в тройката на света, каза Пенчо Пенчев, президент на Българската асоциация на барманите от 10 години. Самият Пенчев е барман от 1990 г.

Мода в коктейлите винаги е имало и ще има, призна той, но не крие и че като цяло старото забравено, идва отново на мода. „Тя се диктува от големите компании - алкохолни и безалкохолни и ако искат да наложат някакъв продукт, например, измислят нови рецепти. В момента се набляга на вкусове, които не са специфични за коктейли - вкус на чесън, шоколад с чесън и нещо от този род”, разкрива Пенчев. По думите му в момента са на мода коктейлите, които са възможно най-прости за приготвяне и всеки може да си ги направи у дома.

Найдобрите бармани в света показват майсторлък в София
netinfo

Освен добрия подбор на аромати за хубавия коктейл е задължително и това барманът, ако е професионалист, да разбере какво ще е подходящо за клиента.

„Ние сме малко като докторите - разпитваме клиентите. Барманът първо трябва да разбера клиентът какво желае да консумира - дали по-силен аперитивен коктейл, или малко по-лек разтоварваш, дали да бъде по-тръпчив, или по-сладък. Едва след това вече се подбира самия букет”, споделя барманът Васил Колев, двукратен световен шампион.

Източник: БГНЕС