На Земята останаха само четири северни бели носорози
На Земята останаха само четири северни бели носорози / ThinkStock/Getty Images

Женски северен бял носорог Ceratotherium simum cottomi, кръстен Набире, умря в зоопарка в Двур кралове в Чехия, като по този начин останаха само четири екземпляра от този застрашен от изчезване подвид на планетата, оповести дирекцията на на зоопарка, цитирана от Франс прес.

"Това е голяма загуба", се казва в комюнике на дирекцията. Въпросният зоопарк е единственият, в който е извършено размножаване в плен на този рядък подвид.

Животното умряло вследствие на скъсване на киста. "Набире е родена на 15 ноември 1983 година в Двур кралове и през последните няколко години имаше сериозни здравословни проблеми", се пояснява в комюникето.

В света са останали единствено четири северни бели носорози - възрастен женски екземпляр, кръстен Нола, в зоопарка в Сан Диего, САЩ, и възрастен мъжки екземпляр Судан, който живее заедно с две женски в резерват в Кения.

Мъжкарят Судан и живеещите заедно с него две женски били прехвърлени в Кения от Двур кралове през 2009 година в рамките на проекта "Последен шанс за оцеляване" с надеждата, че нивата на женските хормони ще станат нормални в естествената среда на тези животни и това ще позволи размножаването им. Надеждата обаче се оказа напразна.

Източник: БТА