/ Istock
На дъното на езеро в центъра на Европа са открити руините на "подводен Стоунхендж", който се простира на няколко километра, съобщава американският „Vice“. Учените смятат, че тези древни структури са имали специално предназначение. Те имат няколко теории за тях.

Археолозите се опитват да разгадаят мистерията на древните руини на дъното на езерото Бодензее - това са каменни пирамиди, които се простират на много километри. Самото езеро, разположено на границата между Германия, Австрия и Швейцария, е образувано от ледник. Според проучване от 2021 г. древните каменни структури, открити на дъното му, предполагаемо са създадени от хора, живели преди около 5500 години.
 

Тези огромни пирамиди от камъни са описани за първи път от експерти в Института за изследване на езерата в Лангенарген през 2015 г. и оттогава привличат вниманието на целия свят и дори предизвикват научен дебат. Около 170 от тези подводни руини се намират на дъното на плитък участък от Боденското езеро (Бодензее), точно на няколкостотин метра от югозападния му швейцарски бряг.

Екип от учени под ръководството на археолога Урс Лейцингер от Археологическия музей на кантона Тургау е събрал убедителни доказателства, че тези подводни образувания са създадени от хора, живели тук през неолита.

Тези каменни купчини са широки няколко десетки метра и високи до 6 метра, поради което всички археологически обекти са добре видими.

Изглежда, че издигането им е отнело много усилия и време, но "целта на тази група праисторически структури, простиращи се на повече от 10 километра, остава неизвестна". Това сочи проучване от 2021 г., публикувано в "Annual Review of Swiss Archaeology". Резултатите от проучването ще бъдат представени в Службата по археология на кантона Тургау на изложба, озаглавена "Стоунхендж Бодензее" (което означава Стоунхендж на Боденското езеро).

Както казва Лейцингер, каменните пирамиди са създадени от хора "директно на брега на морето през неолита". "В резултат на изменението на климата досега нивото на водата в езерото се е повишило с три до пет метра", допълва той, като отбелязва, че бреговата линия "зависи и от сезонните колебания на нивото на езерото и снежната покривка в Алпите".

В момента археолозите проучват нов обект, който ще опишат в следващата статия. Този нов обект може да разкрие улики, които да изяснят методологията, по която древните хора са ги издигали.

Според Урс Лейцингер жителите на много от тези села трябва да са участвали в изграждането на каменните пирамиди, тъй като размерите на тези пирамидални обекти са твърде големи и затова те едва ли биха могли да бъдат издигнати от жителите на едно селище.

"Малко вероятно е жителите на едно село да са построили всичките 170 каменни пирамиди една след друга", коментира Лейцингер. „Работата трябва да е била координирана и древните хора, които са живели около езерото, трябва да са имали много силно желание да построят тези каменни пирамиди. Новите находки приличат на каменните пирамиди, открити на северното крайбрежие на Германия!"

Учените са установили, че праисторическите хора е трябвало да положат големи усилия, за да изградят конструкциите, и затова може да се предположи, че в очите на древния човек те са имали някакво специално предназначение. Лейцингер и колегите му излагат няколко теории за обяснение на това, включително и за т.нар. кранноги, т.е. изкуствени острови, построени в езерото. Археолозите също така предполагат, че камъните може да са били платформи за риболов, места за погребения, гранични укрепления, календар, основан на слънцестоенето, или дори някакъв вид конструкция, свързана с религиозен култ, основан на астрономически явления.

"Лично аз смятам, че те са имали някаква култова цел", казва Лайцингер. „Защо да не са някакви изкуствени острови, които да имат нещо общо с погребална церемония? В крайна сметка досега не сме открили никакви гробища и не знаем как са възприемали смъртта жителите на езерото. Но това е моя лична хипотеза, не разполагам с факти или доказателства!"

За да разгадае тази мистерия, археологическият екип ще трябва да направи още много гмуркания и да изучи намерените под водата улики. /БГНЕС
БГНЕС