Мъже с токчета и жени с боксови ръкавици на 8 март
Мъже с токчета и жени с боксови ръкавици на 8 март / снимки: Sofia Photo Agency, архив

На 8 март - Международния ден на жената ще се проведе с традиционното вече шествие „Извърви километър в нейните обувки”.

По този начин месецът, в който празнуваме Международния ден на жената, се превръща в период от годината, когато мъжете показват подкрепата си към жертвите на домашно и сексуално насилие.

„Walk a mile in her shoes” е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, и набират милиони долари в помощ на кризисните центрове за жертвите.

Шествието ще се води от популярни българи, обули токчета, за да покажат подкрепата си към жените, жертви на насилие у нас. На Международния ден на жената ще има предизвикателство и за дамите. Всяка от тях ще може да вземе по една червена боксова ръкавица от инсталацията „Белият ъгъл”, на която под формата на лепенка за рана ще намери актуална статистика за жените, жертви на насилие у нас.

„Извърви километър в нейните обувки” цели да привлече общественото внимание към сериозния проблем с насилието срещу жени в страната, и да повиши информираността по темата. Всяка година през март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата. Организаторите припомнят, че по данни на Алианса за защита срещу домашното насилие всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, 70% от анкетираните ученици на възраст 13-16 години познават жертви на домашно насилие, и се увеличават случаите на посегателства срещу деца под формата на сексуално насилие и блудство.

Шествието „Извърви километър в нейните обувки” тръгва в 12.30 ч. от кръстовището на булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий” в столицата и ще стигне до ул. „Солунска”. Участниците ще се върнат до сборния пункт, където събитието ще продължи със състезания за най-бързо изминати метри на токчета. В шествието ще се включат и от БЧК.

Обувки на ток ще бъдат раздадени на мъжете в шествието. Поради очакванията за голям брой участници организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем от приятелка чифт токчета.

Преди шествието в 10.00 ч. на 8 март, Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема „Предотвратяването на насилието срещу жените. Предизвикателство за всички”. Събитието ще се проведе в Дома на Европа на ул. „Георги С. Раковски”124. След дискусията участниците ще се присъединят към шествието „Извърви километър в нейните обувки”. Събитието ще започне с представяне от българския евродепутат д-р Антония Първанова (АЛДЕ) на нейния доклад, съдържащ препоръки към Европейската комисия относно борбата с насилието над жени.