Някои хора са заклети оптимисти. За тях всяко нещо е поправимо и винаги има изход. Всяко зло е за добро. Но има и хора песимисти. За тях нещата никога няма да се оправят, обвиняват себе си и околните за несполуките в живота си.

Песимизмът ни подготвя за възможно най-лошия вариант, намалява очакванията ни, защитава ни от разочарования. Той би трябвало да е едно от основните качества на всеки от нас.

Така ли е наистина?

Живеем в абсурдно оптимистичен свят, а това се дължи главно на бизнеса, който продава - от тампони и превръзки, през хамбургери и дъвки - до къщи, коли и самолети.

Смейте се повече, за да живеете по-дълго

Всъщност те не продават продукти, а идеи. Идеята, че с техният продукт ще сте по-здрави, по-щастливи и хората ще ви харесват повече.

Друг фактор за абсурдно оптимистичният свят, в който живеем е технологията, защото погледнат през екран светът изглежда много по-шарен и жизнерадостен, отколкото всъщност е.

Намръщената физиономия добавя една година към възрастта

Откакто свят светува религиите предават мрачни послания. Например християнството разказва за пропадането на човечеството и неизбежните ни недостатъци като хора, а будизмът казва на последователите си, че животът е страдание.

Котка-песимист е новата звезда в Instagram (СНИМКИ)

Полезно ли е да си песимист?

Това е полезно, защото векове наред е държало очакванията на хората ниски, защото формулата за щастието гласи - щастието е равно на очакванията, разделени на реалността. А това означава, че за да повишим щастието си можем да променим или реалността или очакванията си. И след като реалността е много по-трудна за промяна, ще бъде много по-лесно да сте щастливи, ако намалите очакванията си.

Точно това правят и добрите песимисти. Те знаят и всеки ден си повтарят, че животът е далеч от перфектен. Нормално е да съжалявате за решенията си в живота -  защо се захванах с това, а не с онова. Песимистите знаят, че животът като цяло се обърква, че е нормално човек да бъде разтревожен и нещастен през повечето време. Те знаят, че единствените хора, които смятаме за нормални са хората, които не познаваме добре.

Трудно е човек да бъде щастлив за повече от час. Повечето ви надежди ще бъдат разбити на малки парченца, посредствеността е нормална.

Но не мислете за песимистите като за неприветливи и мрачни хора.

Когато не се взимаш прекалено насериозно и знаеш, че днес ще се обърка, утре вероятно ще е още по-зле. И така... докато свят светува.