Мириам Макеба се завръща посмъртно в родната Южна Африка
Мириам Макеба се завръща посмъртно в родната Южна Африка / снимка: segodnya.ua

Тялото на легендата в музиката на Южна Африка и активистка на "Мама Африка" Мириам Макеба, която почина на 76 години в Италия, ще се завърне в дома й в Южна Африка в сряда, съобщи говорител на външното министерство. Семейството на носителката на "Грами" реши да прибере тялото на певицата за заупокойна служба и кремация, каза той.

Медиите в Южна Африка нарекоха Макеба икона на анти-апартейда и музикален титан, който накара милиони по цял свят да танцуват, но също така подчертаха сложните взаимоотношения, които тя имаше с родината си.

"Тя беше пионер, който използваше музикалните си дарби и харизма, за да каже на света какво се случваше в ЮАР по времето на апартейда", написа в редакционна статия всекидневникът "Ситизън".

През 1960 г. жителството на Мириам Макеба бе отнето от тогавашните власти на страната и дори й бе отказано да се завърне за погребението на майка си. Певицата прекара над три десетилетия в изгнание, живеейки в САЩ, Гвинея и в Европа. Последната й мечта, която така и не се осъществи, бе да направи прощално турне по сцените, на които е пяла през изминалите 50 години. Тя почина от сърдечен удар след концерт в италианския град Казерта.