Меркел подари на Жак Ширак бирена халба
Меркел подари на Жак Ширак бирена халба / снимка: BGNES

Германският канцлер Ангела Меркел подари старовремска бирена халба от XVIII век на френския президент Жак Ширак, който участва в тържествата в Берлин по случай 50-годишнината от подписването на Римските договори, предаде Франс прес.

Това е последната европейска среща на Ширак като държавен глава на Франция. На 11 март той обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат.

Ширак благодари на Меркел и я поздрави за добрата организация на годишнината от подписването на Римските договори, както и за успешното германско председателство в Европейския съюз.

Италианският премиер Романо Проди, който също беше в Берлин за честването на 50-годишнината от подписването на Римските договори, посети бялото мече Кнут в Берлинската зоологическа градина. Бившият председател на Европейската комисия беше сред 20-те хиляди души, които се възползваха от слънчевия ден, за да се опитат да зърнат Кнут, чиято съдба беше широко отразена от световните медии.

Родено на 5 декември в Берлинската зоологическа градина, бялото мече беше спасено от ветеринарните лекари, след като майка му го изостави. То може да бъде видяно всеки ден между 11 и 13 часа.