/ iStock/Getty Images
Докато самолети излитат шумно в небето, възрастна маймуна вервет е приседнала на клон в мангровата гора, която обитава, край летище Форт Лодърдейл-Холивуд интернешънъл в южната част на Флорида, съобщи Асошиейтед прес.

Мики, както го наричат хората, отдавна е алфа мъжкарят на стадото маймуни, владеещо ивицата земя край пистата на натовареното летище. Днес обаче Мики е загубил битката с предизвикалия го младок Спайк. Възрастният примат е избягал с писък и сега се взира мълчаливо в хората, които го наблюдават от разстояние около 4 метра.

"Лош ден?", обръща се към него Дебора "Миси" Уилямс, преподавател в университета Лин, която изучава стадото от 2014 г. Тя е основател и на проекта Дания Бийч Вервет с цел опазване на тази уникална колония. "Ще те оставим сам, за да размишляваш".

В САЩ няма местни видове маймуни, но малките вервети обитават Дания Бийч от края на 40-те години, след като десетина екземпляра, пренесени от Западна Африка, бягат от близкия зоопарк и развъдник.

Днес 40 техни наследника, разделени на четири групи, обитават територия около 600 акра около летището. Във Флорида има и няколко колонии от избягали макаци и саймири.

Природозащитните власти във Флорида често убиват инвазивни видове, за да защитят местните животни, но толерират верветите, ако са сдържани. Маймуните са местните знаменитости, за тях съобщават телевизии и вестници, а работещите наоколо ги хранят, макар че наоколо има надписи, че това е забранено.

"Приятелите ми ме питат невярващо "Имате маймуни на работното ти място?", смее се служителката на паркинга на летището Харлен Калдера, докато им дава стафиди и ядки. Някои идват да ядат от ръката ѝ, други пък събират това, което е изпуснала.

Пътниците често са изненадани да видят маймуните. Те крещят доволно и грабват телефоните им, надяват се на снимка. Верветите са сиви и черни със зеленикави ивици, които им помагат да се слеят със зеленината по дърветата. Мъжките обикновено достигат ръст от 60 сантиметра и тегло малко под седем килограма. Женските са по-дребни - около 50 сантиметра ръст и тегло около четири килограма и половина. Продължителността на живота им е около 20 години.

Калдера и колегите ѝ пазят маймуните, които не се страхуват от хората, бдят някой да не се опита да ги хване или да ги нарани. "Никога не знаеш какво ще направят хората", каза тя.
БТА