Лондон продавал плячкосано от нацистите злато
Лондон продавал плячкосано от нацистите злато / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След близо седем десетилетия след Втората световна война, Централната банка на Англия призна, че е помогнала на германските нацисти да продадат плячкосаното от Чехословакия злато. Това става ясно от публикуваните във вторник архиви на банката от средата на 50-те години на миналия век.

Една от най-мрачните страници в историята на Централната банка на Англия се отнася за периода след началото на нацистката окупация на Чехословакия през 1939 година. Според документите, британският регулатор е реализирал благородния метал от името на германската Райсбанк.

Повече от две хиляди кюлчета злато са били конфискувани от нацистите от Чехословашката централна банка. По-голямата част от благородния метал се е намирал в Лондон. Операциите са се извършвали под натиск от страна на т.нар. Централна банка за централните банки - базираната в Базел Банка за международни разплащания (БМР). Прехвърлянето на средствата са били извършени в противоречие с политическата линия на британското правителство.

През март 1939 г. златото, което тогава се е оценявало на 5,6 млн. паунда, е прехвърлено от сметката на Националната банка на Чехословакия в БМР по сметка, управлявана от името на Райхсбанк. По сегашни цени, размерът на това злато е равно на 736 млн. паунда, разкрива БГНЕС.

През май същата година, когато британските медии пишат, че голяма част от чехословашкото злато е в трезорите на Централната банка на Англия, е имало скандал. Според в. „Дейли телеграф”, от благородния метал след това се „освобождават” Белгия, Холандия и Великобритания.

Публикуваните данни показват, че през май-юни 1939 г. златото от името на Райхсбанк е продавано и доставяно на САЩ. В документите се отбелязва, че контролът на Централната банка на Англия не е могла да блокира тези операции, защото са щели да бъдат нарушени тогавашните „мирни споразумения”. След избухването на Втората световна война, правителството е поискало от Централната банка на Англия да не действа по указания на БМР, „ако е видно, че това ще бъде от полза на врага”.

Първоначално БМР е създадена през 1930 г. като организация, която да работи по репарациите, плащани от Германия след Първата световна война.