Том и Джери
Том и Джери / БГНЕС
Всички сме израснали с Том и Джери, без значение на каква възраст сме в момента. Дебютът на анимацията за котарака и мишката е преди повече от 80 години, когато 10 февруари 1940 г. MGM пуска по кината късометражния филм "Puss Gets the Boot", съобщава NOVA.

Животинските противници са творение на младите аниматори Джоузеф Барбера и Уилям Хана. Изключително популярните анимационни филми за Том и Джери печелят одобрението на критиците, като до 1958 г. Хана-Барбера създават 114 късометражни филма за Metro-Goldwyn-Mayer. Hanna-Barbera влиза в историята на телевизията със сериала "Семейство Флинтстоун" през 1960 г. Анимационната поредица се излъчва в България в EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Въпреки че знаем епизодите наизуст, има неща за любимите анимационни герои, които са малко известни. Ето някои от тях:

Първоначално са наречени Джаспър и Джинкс. Котаракът, който преследваше малкото мишле, беше наречен Джаспър в дебютния анимационен филм „Puss Gets the Boot”. Името на мишката никога не се появява на екрана в самия анимационен филм, въпреки че в предпродукцията тя е наречена Джинкс. Въпреки това сред създателите на филма е имало дебати по този въпрос. Хана със сигурност е смятала, че мишката трябва да се казва Джинкс. Барбера не е бил толкова убеден.

9 важни урока, които научихме от любимите ни Том и Джери

Имената на героите са били избрани на конкурс. Как финално Том и Джери се превърнаха в "Том и Джери"? Аниматорът Джон Кар печели 50 долара за това, че измислил имената на най-известните котка и мишка.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Том и Джери са кръстени на коктейл. Напитката представлява яйчен коктейл с добавено бренди и ром. Рецептата и името на питието датират от 20-те години на XIX в., така че със сигурност предшестват котарака и мишката.

Анимацията печели седем „Оскара”. Академията за кинематографично изкуство и наука обичаше Том и Джери точно толкова, колкото и децата. Общо 13 анимационни филма на Hanna-Barbera за Том и Джери са номинирани за "Оскар" в категорията "Късометражен филм". Седем от тях печелят златната статуетка.

Том и Джери
Gulliver/Getty Images

Том и Джери участваха в игрален филм с Джийн Кели. Музикалната комедия от 1945 г. "Anchors Aweigh" свързва танцовата икона Джийн Кели с много известни партньори, но никой от тях не е толкова фантастичен колкото Джери. Кели и Джери се появяват заедно, благодарение на магията на филмовото изкуство в "The Worry Song". Джери е кралска особа, а Том се появява в ролята на слуга. Има данни, че първоначално във филма е можело да участва Мики Маус, но „Дисни” отказва да предостави известния си гризач.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:

EON за деца – част от абонаментните пакети на EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.
NOVA