Всяко поколение през последните 100 години има своята любима класическа анимация.

Анимациите преподават уроци по творчество, предоставят поводи за социални коментари и напомнят за съботните сутрини, в които ги гледахме.

Vbox7 ни връща към някои от любимите анимации на всички времена:

Powerpuff Girls (Реактивните момичета)
 
„Реактивните момичета“ е американски анимационен сериал, създаден от Крейг Маккракън. Излъчването му започва от 18 ноември 1998 г. и завършва на 25 март 2005 г. В България започва да се излъчва на 25 юли 2008 г.

Поредицата разказва за три малки момичета, наречени Белушка, Бълбук и Бръшлян, които имат супер сили и побеждават злодеите. Те живеят в град Таунсвил с техния създател и баща - професор Утоний.

Той ги създава, използвайки захар, подправки и всичко най-хубаво, с идеята да създаде перфектните малки момиченца.

Duck Tales (Патешки истории)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DuckTales (@ducktalestv)


„Патешки истории“ е американски анимационен сериал, създаден от „Уолт Дисни Къмпани“, в който участват герои от вселената на Скрудж Макдък.

Първият епизод е излъчен на 11 септември 1987 г. Основните звезди на сериала са самият Скрудж Макдък и неговите праплеменници Хюи, Дюи и Луи.

„Патешки истории“ е най-успешният от ранните опити на „Дисни“ да създадат висококачествена анимация за анимационен сериал. „Дисни“ инвестират много по-големи парични стойности в този анимационен сериал, отколкото някой друг преди това. Това е било считано за рисков ход, тъй като до 1980-те анимационните сериали са се считали за нискобюджетни инвестиции.

The Smurfs (Смърфовете)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Smurfs (@smurfsofficial)


„Смърфовете“ е поредица от комикси, създадена от белгийския илюстратор Пейо през 1958 година. Премиерата на анимационната поредица „Смърфовете“ е през 1981г. и проследява ежедневните случки на малките сини елфи в горското им село. Няколко епизода се съсредоточават върху бягството им от злия Гаргамел, който иска да унищожи техния вид. „Смърфовете“ продължават да се излъчват до 1989г.

Scooby Doo (Скуби-Ду)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scooby-Doo (@scoobydoo)


„Скуби-Ду“ е дълго излъчваща се американска поредица, продуцирана от 1969 г. Създаденa е по идея на Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Оригиналният сериал, „Скуби-Ду, къде си?“, е измислен за Хана-Барбера от сценаристите Джо Ръби и Кен Спиърс и дизайнерът на персонажи Иуао Такамото.

Хана-Барбера продуцира редица вторични сериали и продукции докато през 1997 г. не се слива с Warner Bros., които оттогава поемат продукцията. Въпреки че форматът и съставът на шоуто се променя значително през годините, най-познатите версии представят говорещо куче на име Скуби-Ду и четирима тийнейджъри.

Winnie the Pooh (Мечо Пух)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Winnie The Pooh (@pooh)


Историята на пристрастената към меда мечка и неговите приятели започва като поредица от книги с картинки през 1924 г. През 60-те години Дисни купува правата за „Мечо Пух“, създавайки кратки и много успешни игрални филми, но първото анимационно телевизионно предаване излиза на премиера едва през 1988 г.

В него герои са Мечо Пух и приятелите му, които преминават през различни приключения. Те всъщност са плюшени животни, принадлежащи на дете на име Кристофър Робин, който е единственият човешки герой в анимацията.

The Flintstones (Семейство Флинтстоун)
 

„Семейство Флинтстоун“ е американски анимационен сериал, създаден от Уилям Хана и Джоузеф Барбера, и продуциран от тяхното студио Хана-Барбера. Шоуто е излъчвано по Ей Би Си в периода 1960 – 1966г. и е първия анимационен сериал в телевизионния праймтайм.

Действието на сериала се развива в Каменната епоха и описва живота на пещерното семейство от работническата класа Флинтстоун и техните съседи семейство Ръбъл.

Tom and Jerry (Том и Джери)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom and Jerry (@tomandjerry)


„Том и Джери“ са анимационни герои, създадени от аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Те стоят в основата на серии от кратки анимационни филми, продуцирани от Метро-Голдуин-Майер в периода 1940 – 1958 г.

Успехът на „Том и Джери“ е най-забележим с това, че той е изцяло насочен към анимация с много малко диалог. Формула, която е останала и при следващи анимационни филмчета.