Къци Вапцаров, българският популярен ТВ водещ и продуцент, чието рождено име е Кръстю Георгиев Вапцаров, е роден на 25 юли 1963 година в Русе. Името му се асоциира със забавление, късмет и професионален успех.

В свои интервюта той споделя, че от дете мечтае да стане актьор. Още 3-годишен обича да разиграва различни сцени или да влиза в образ. В 9-ти клас, когато учи в математическата гимназия, вече е убеден, че ще се занимава с актьорство. Разказва, че има невероятни родители и много е искал да има брат или сестра. Каналът "Портретъ" във vbox7  разказва:

Къци Вапцаров играе на голяма сцена в русенския театър в 9-ти клас с главна роля в постановката "На добър час" от Виктор Розов. Така започва неговата подготовка за НАТФИЗ, приемат го от третия опит. Завършва „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Атанас Илков.


Българският театрален и кинорежисьор Вили Цанков го кани в габровския сатирично-вариететен театър. Там Къци Вапцаров, заедно с млада трупа, изпълняват различни куклени номера. Влиза в главни роли в спектакли по музика на Александър Йосифов, Стефан Димитров, Нелко Коларов.

През 1991г. става продуцент и режисьор на първото по рода си детско предаването "Кой е по-по-най", което продължава излъчването си 23 години.
Самият той неведнъж е споделял, че винаги се чувства в свои води сред децата, които го учат на чистота.

Кариерата му на ТВ водещ започва през 1993г. с предаването "Невада", което в продължение на година се излъчва в ефира на БНТ. През 1995г. започва и излъчването на  култовото шоу "Риск печели – риск губи", където отново е водещ. Предаването е на екран до 2005г. След осемгодишно прекъсване, през юли 2013г. се завръща в ефира на ТВ7 за кратко.

Къци е продуцент също на шоуто за младоженци "Горчиво", където работи до 2009г., през същата година продуцира и друго подобно предаване - "Любовни игри".
През 2008г. взема още една диплома от НАТФИЗ по специалността "Филмова режисура". Като режисьор създава няколко филма - "Господ се грижи за всички", "Безсмъртието в древен Египет", "Добре дошли на Земята" и "Global Crisis". Най-успешният от тях е "Добре дошли на Земята", който на фестивала „Philadelphia Independent Film Festival” печели първа награда в категорията "Best Short".

Взема участие в няколко от най-успешните риалити предавания на НОВА ТВ. През 2012г. влиза в къщата на “VIP Brother 4” и успява да стигне до финалната тройка. Две години по-късно през 2014г. е един от участниците в предаването „Като две капки вода 2“. Къци Вапцарова е на финал с Невена Бозукова, която печели формата.

Предизвикателствата не спират за ТВ водещия и той отново се впуска в приключението на Големия Брат и влиза в „Big Brother all stars 4“ през 2015г.

През 2019г. е един от участниците в първия сезон на хитовото шоу „Маскираният певец“, с костюма на „Шапката“. Той успява да заблуди абсолютно всички по време на своето представяне, включително и журито.  През 2020г. отново „слага маската“ в „Маскираният певец 2“, където е с костюма на Бебето.

През пролетта на 2021г.  Къци Вапцаров става част и от 9-тия сезон на „Като две капки вода - Аll Stars“.

Къци Вапцаров надскочи очакванията в „Като две капки вода“ – сезон 9 All Stars (ВИДЕО)

Страста на продуцента и ТВ водещ е не само телевизията, но и писането. Има 4 издадени свои книги. Книгата „Секс за душата“ в две части и две части от „Енциклопедия на редките случаи“.

Къци Вапцаров е семеен и има трима синове – Асен, Александър и Йоан Вапцарови.

Много обича животните и в дома си е отглеждал немска овчарка, котки, хамстер и гълъби. Любимият му детски герой е Пипи Дългото чорапче, защото според него е символ на свободата.