/ / iStock/Getty Images
Учени откриха новородена гигантска планета в близост до Земята
Повечето планети, открити от астрономите, са „стари“. Изследователи от САЩ са локализирали „новородена“ гигантска планета в близост до Земята, съобщи Си Ен Ен.

Астрономи с ново изненадващо откритие близо до Слънчевата система

Екзопланетата-гигант
, наречена 2MASS 1155-7919 b, орбитира около млада звезда само на 330 светлинни години от Земята, което я прави най-близката по рода си.

Специалисти от Рочестърския технологичен институт са открили екзопланетата, която тежи приблизително десет пъти повече от газовия гигант Юпитер, в съзвездието Хамелеон с помощта на космическия телескоп „Гая“ на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Астрономи откриха гигантска екзопланета със странна орбита

Размерите ѝ навеждат учените на мисълта, че тя се е формирала сравнително скоро. Планетата 2MASS 1155-7919 b орбитира около звезда на 5 млн. години, която е хиляди пъти по-млада от Слънцето. Изследователите са открили и нещо необичайно - планетата е отдалечена на огромно разстояние от звездата - около 600 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето.

Учени направиха крачка напред в търсенето на живот извън нашата планета

Специалистите се надяват, че бъдещите наблюдения ще разкрият загадката как планетата се е озовала толкова далече от звездата. Това ще им помогне да научат повече за орбитите на масивни планети. Само по себе си откритието помага на астрономите да изследват процеса на формиране на газови гиганти.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА