/ iStock/Getty Images
Астрономи откриха далечна гигантска планета със странна орбита, съобщи ЮПИ.

Масивната екзопланета е три пъти по-голяма от Юпитер и е със силно елиптична орбита. Ако орбитата й бъде поставена около Слънцето, екзопланетата ще кръжи отвъд Нептун, във вътрешността на астероидния пояс и над него. Повечето планети с издължени орбити се намират във вътрешността на своите звездни системи. Новоооткритата екзопланета обаче е в покрайнините на своята далечна звездна система.

Астрономи наблюдаваха пряко скалиста екзопланета

"Въпросната планета е различна не само от планетите в Слънчевата система, но и от откритите досега други екзопланети", заяви ръководителката на изследването Сара Блънт от Калифорнийския технологичен институт. "Орбитите на други планети, открити далеч от своите звезди, са с нисък ексцентрицитет, т.е. са по-кръгли. Фактът, че планетата е с толкова висок ексцентрицитет на орбитата си, свидетелства за някои различия в начина, по който е била формирана или е еволюирала в сравнение с другите планети", поясни тя. 

НАСА публикува видео-карта на всички открити екзопланети

Учените използвали метод, свързан с радиалната скорост, за да идентифицират планетата HR 5183b и необичайната й орбита. Тъй като на планетите, които кръжат на значително разстояние от звездите си, е нужно дълго време, за да направят едно завъртане около тях, този метод за изследване на далечни екзопланети изисква няколкогодишни наблюдения.

"Екипът ни наблюдаваше звездата с помощта на обсерваторията Кек от повече от две десетилетия и откри доказателства за съществуването на планетата през последните две години", поясни астрономът Андрю Хауърд от института. - Без тези продължителни усилия никога нямаше да открием планетата", допълва той.

Астрономи откриха потенциално обитаема планета в нова звездна система

Астрономите следили за планети около звездата HR 5183 от 90-те години на миналия век, но все още не са наблюдавали едно пълно завъртане на HR 5183b около нея. На планетата са нужни между 45 и 100 години, за да направи едно завъртане.

"HR 5183b прекарва голяма част от времето си, движейки се бавно по своято силно ексцентрична орбита, а след това ускорява и се изстрелва около звездата си", отбеляза Хауърд.
БТА