/ / iStock/Getty Images
Изследването ще поднови спора сред астрономите дали търсенето на условия за живот извън Слънчевата система трябва да се съсредоточи върху екзопланети
Астрономи наблюдаваха пряко с телескоп на НАСА скалиста екзопланета, голяма колкото Земята, но без атмосфера, съобщи Ройтерс.

Повърхността на планетата HS 38844b, която е на 48,6 светлинни години от нас, прилича на пустошта на Луната или на Меркурий. Възможно е тя да е осеяна с тъмни вулканични скали. Размерът и е 1,3 пъти колкото земния, а орбитата е малка - една обиколка по нея продължава едва 11 часа.

Астрономи откриха потенциално обитаема планета в нова звездна система

Липсата на атмосфера вероятно се дължи на силната радиация на звездата, която е червено джудже, доста мъждиво по звездните стандарти. То обаче излъчва силна ултравиолетова светлина.

/ iStock/Getty Images

Изследването вероятно ще поднови спора сред астрономите дали търсенето на условия за живот извън Слънчевата система трябва да се съсредоточи върху екзопланети около червени джуджета, каквито са 75% от звездите в Млечния път, или около по-редките и големи звезди с по-висока температура, каквато е Слънцето.

НАСА публикува видео-карта на всички открити екзопланети

Планетата е изследвана със спътника за транзитиращи екзопланети и с космическия телескоп "Спицър".
БТА