Компютърната клавиатура може да бъде по-мръсна и от тоалетната чиния
Компютърната клавиатура може да бъде по-мръсна и от тоалетната чиния / снимка: Sofia Photo Agency

Компютърната клавиатура може да бъде по-мръсна дори от тоалетната чиния. Това сочи изследване, извършено по поръчка на британското научно списание "Which? Computing", цитирано от Франс прес и БТА.

Списанието поръчало на британски биолог да разгледа с микроскоп представителна извадка от 30 клавиатури, взети от британски офиси. Изследването показало, че 4 от клавиатурите били опасни за здравето на ползвателите им. Едната от тях дори била 5 пъти по-мръсна от седалката на тоалетната чиния, установил биологът, след като я разгледал под микроскопа. Количеството на вредните бактерии по нея превишавало със 150 пъти допустимите граници.

Според специализираното издание, поръчало изследването, бактериите по клавиатурите могат да станат причина за хранително отравяне.

Причината за подобни големи замърсявания на клавиатурите са яденето на работно място, при което хранителни остатъци попадат между клавишите и това води до развиване на бактерии там. Лошата лична хигиена също е причина за голямото замърсяване на клавиатурите, предупреждава британското издание.

Специализираното списание направило и допитване сред 4000 британци колко често се грижат за чистотата на клавиатурата и на мишката си. Един на всеки десет от тях признал, че никога не почиства клавиатурата си. Половината от анкетираните пък казали, че за мишката се грижат само веднъж в месеца.