Кметът на Венеция ще се бори с гълъбите от площад “Сан Марко”
Кметът на Венеция ще се бори с гълъбите от площад “Сан Марко” / netinfo

Кметът на Венеция Масимо Качари се отби на площад “Сан Марко” и остана ужасен от царящата мръсотия.

“Цялата работа е в гълъбите. Това са някакви летящи плъхове! А най-важното е, че не мога да им направя нищо: кастрирането е скъпо, отстрелването – забранено”, оплака се кметът.

Гълъбите на площада “Сан Марко” са едно от най-известните зрелища във Венеция и всеки турист с фотоапарат счита за свой дълг да запечата размаханите криле на фона на църквата. Мнозина се снимат с гълъби в ръцете – птиците отдавна са свикнали с хората и не се страхуват от нищо. Освен това специално за подмамване на птиците на самия площад се продават кесии с храна за птици.

“Разбирам, че традицията е нещо важно. Но пък и площадът е много пострадал. Освен това щом храната е достъпна постоянно и няма от какво да се страхуват, птиците се размножават със страшна скорост”, каза Кучари.

Действително на площада “Сан Марко” гълъбите са хиляди. Те в почти плътен слой покриват паважа и онези корнизи на сградите, които не са снабдени със специални шипове против гълъби. Качари се надява, че ще успее да получи разрешение за намаляване на птичата популация в името на запазването на архитектурните паметници. А засега, заявява, че във Венеция трябва да започне широкомащабна информационна кампания, която да напомня на туристите и фотолюбителите какви инфекции разнасят гълъбите.