Класация нареди българите сред най-работливите в Европа
Класация нареди българите сред най-работливите в Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ново изследване отхвърли съмненията в работливостта на българина и опроверга стереотипи за трудовите навици в региона и като цяло в Европа. Авторите от базирания в Париж институт „Coe-Rexecode” са отчели работното време в страните-членки на Евросъюза през последните четири години, информира „ИЮ Обзървър”. Данните отразяват продължителността му, отсъствията поради заболяване, гледане на деца и на празници, пропуснатите работни часове заради стачки и пътуване до работата.

Най-работливи се оказват румънците. През 2013 г. те са прекарали в труд 2 099 часа, което е най-високият показател в Европа, предаде БГНЕС. На второ място са гърците, доскоро обвинявани за най-мързеливи в Европа. Трети са унгарците, а българите и хърватите споделят четвъртото място.

В класацията следват, поляците, латвийците, словаците, естонците и кипърците.

Най-малко са работили финландците (1648 часа) и французите (1661). Малко повече - шведите, датчаните и белгийците. Щадящо е било и работното време и на италианците, испанците и холандците. А британците и германците са в златната среда, обобщава Нова телевизия.

Тенденцията през 2010 - 2013 г. показва най-рязък спад на работното време във Финландия, Франция, Швеция и Италия. През 2010 г. по-малко са работили британците и германците. Работното време в Испания, Холандия и Португалия обаче се е увеличило доста.

Резултатите от изследването отхвърлят разделението на „работлив север” и „мързелив юг” в Европа, добило популярност в годините на финансовата криза. Развенчава се и антиимигрантската риторика по отношение на българи и румънци в страни като Великобритания.

Източник: NovaNews.bg