Каменните топки от Коста Рика - впечатляващи и мистериозни (СНИМКИ/ВИДЕО)

/ screenshot/youtube
Каменните кълба в Коста Рика са сочени за един от най-загадъчните археологични феномени на Земята.

Природен феномен или извънземна пратка - камъните Моераки (СНИМКИ)

Сферите на Дикис, наречени така заради района, в който са открити - на дъното на река Тираба, известна с името Дикис, са описани за първи път през 30-те години на миналия век. Там по земята са разпръснати стотици гладки каменни топки с перфектни пропорции и различни размери. Най-големите от тях са с диаметър до 2 м и тегло до 16 тона. Някои от сферите лежат на земята, а други са частично вкопани в нея.

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подобни топки са открити и в други части на Централна Америка. Никъде обаче те не са толкова много и „така перфектни” като тези в Коста Рика, където археолозите са преброили около 300 на брой.
Толкова години след откриването на сферите обаче мистерията около създаването им си остава неразгадана. Кой е направил тези топки и каква е била целта им - учените нямат единен отговор, а само хипотези. Повечето топки са изработени от гранодиорит - магмена скала, близка по състав до гранита. Няколко сфери са от кокина - здрав материал, подобен на варовик.

Обвит в мистерия природен феномен (СНИМКИ)

Мистерията около появата на топките пък дава свободна възможност за създаването на най-различни митове. Според един кълбата идвали от изгубения континент Атлантида, според друг са дело на самата природа.

Остров „Окото" - природен феномен или мистериозен портал (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сред най-разпространените тези е тази, че камъните са имали астрономически функции в праисторическа Америка. Много от тях са открити на групи до 20 броя, често разположени в геометрични фигури като триъгълници, четириъгълници или пък прави линии. В много случаи тези фигури сочели към магнитния север на Земята. Според някои те даже били навигационни маркери за кацащи космически кораби.

Най-странните места по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

С извънземни е свързана и друга интересна теория за топките. Според нея каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб и са служели като трафопостове на боговете. Както и на всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят и настройват течащата световна енергия. Т.е. каменните топки били „камертони на земята”, които вибрирали и предавали  различните честоти, които пък след това били улавяни от извънземните.

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)

Друга разпространена теза е, че каменните кълба може да са служели и като религиозни или церемониални символи.
Изследователите са единни само по един въпрос - топките са дело на човешка ръка, което ги прави наистина впечатляващи. Интересно е също така, че не е намерена нито една недовършена топка. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук