/ Thinkstockphotos
Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от цял свят.

Каменните сфери Моераки
Thinkstockphotos

Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на милиони години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво. Размерът на сферите е различен, като някои достигат до над 3 метра диаметър.

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

Те са обект на интерес от страна на учените, които са установили в тях наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, както и някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи.

Вижте още невероятни снимки на обвитите в мистерия камъни

Името им в превод от езика на маорите означава „сънливо небе“. Местна легенда говори, че камъните произлизат от първите им предци, които пристигат по тези земи с голямо кану. То било потопено от големи вълни. Част от хората се превърнали в планина, разположена наблизо, а останките от кануто – в камъните Моераки, разказва легендата.

Каменните сфери Моераки
Thinkstockphotos

Любители на конспиративните теории силно се съмняват в научните обяснения за появата и съществуването на камъните. Те считат за по-достоверно сферите да с извънземен произход - „пратка“ от друга цивилизация.

Вижте още любопитни материали за природни феномени:

Невероятни кадри от Южното сияние над Сидни (ВИДЕО)

Остров „Окото" - природен феномен или мистериозен портал (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вратата към ада съществува (ВИДЕО)

Най-странните места по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)

Вижте най-уникалните природни пейзажи от различни краища на света

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук