/ iStock/Getty Images
Подаряването на годежен пръстен е едно от най-вълнуващите събития в живота на дамата. Макар отначало вниманието да е насочено изцяло към предложението, то след това със сигурност фокусът пада върху годежния пръстен, който сте избрали за нея.

От златни бижута СОМАХА съветват да дадете всичко от себе си и да изберете годежен пръстен, който най-точно да отговаря на личността ѝ и вътрешния ѝ свят. А какви са различните стилове годежни пръстени и как всеки един се свързва с определен тип личност ще ви разкажем по-долу. Оставяме на вас да прецените какво би допаднало най-много на вашата избраница като стил бижу.

COMAXA

Различните стилове годежни пръстени и какво издават те за притежателите си

Със сигурност сте забелязали, че годежните пръстени могат да бъдат в различни форми. За модерен класически стил например се възприема камък с кръгла форма, върху пръстен от жълто злато. Той е подходящ за практични, последователни дами, които разполагат с остър ум и стабилна кариера. Този тип дами обичат да планират и никак не е рядкост да имат изграден 10 годишен план за живота, който следват. Безспорно това е любимият годежен пръстен на почти всички дами.

Другият много популярен стил е този с камък с фасет тип „принцеса“. Той е квадратен в горната си част и ако го погледнете от разстояние, наподобява обърната пирамида. Дизайнът на този пръстен притежава чисти, съвременни линии. Твърди се, че формата изразява енергия, стил и красота. Дамите, на които най-често допада, са забавни, спонтанни и приемат всичко, което животът може да им предложи. В случай, че вашата дама е екстровертна, спонтанна и винаги е в крак с новите тенденции, то със сигурност това е нейното златно бижу.
 
Овалната форма също е класическа и притежава елегантността на кръглата, само че съчетана с повече оригиналност. Удължената овална форма е идеална за дамите с по-къси пръсти, тъй като с нея те изглеждат по-дълги. Овалните пръстени допадат на дами творци тези, които са смели и индивидуални.

Годежните пръстени с камъни тип „Маркиз“ имат кралски корени. Крал Луи XV поръчва такъв тип пръстен за любовницата си и от тогава са получили наименованието си. Формата е трябвало да наподобява устните на дамата. Този тип пръстен е подходящ за смели дами, които обичат да бъдат център на вниманието.

Капковидната форма е много често популяризирана във филмите и сериалите. Това е прекрасна форма за дами с тънки и широки пръсти. Тези годежни пръстени се считат за „по-естествени“ и са популярни сред по-независимите дами, подплатени са с капка увереност и много стил.

Кой цвят злато е по-подходящ за годежен пръстен
По тази тема винаги е имало разнопосочни мнения. Жълтото злато има приятен и топъл блясък. Подхожда идеално на най-популярния по нашите ширини фототип кожа, както и трудно се имитира. Класиката при годежните пръстени е жълто злато с голям диамант. Макар днес диамантите често да се подменят в дизайните с циркони, жълтото злато все още е по-предпочитано. Освен всичко друго съществуват и много разнообразни варианти на модели от жълто злато.

iStock/Getty Images

Не е лоша идея, когато избирате пръстен да изберете 14-карата, вместо 18 поради по – голямата му твърдост и устойчивост в годините. Ако вашата дама води много активен начин на живот и няма да сваля пръстена през цялото време, то 14-те карата ще са много по-подходящи.

Бялото злато напоследък стана изключително популярно за изработката на бижута. То притежава цвета на платината, но цената му е много по-ниска. То е издръжливо на времето и е хипоалергенно. Недостатъците му обаче са, че за него трябва да се грижите повече, отколкото за жълтото злато, както и, че родиевото покритие се износва с времето.

Исторически трендове
По-старите модели са били с фасет тип принцеса, тип „маркиза“ или пък в капковидна форма. Колкото по-отрупан е един дизайн, за толкова по-старовремски се смята.

Съвременни трендове
Овалните и кръглите форми на камъните върху годежните пръстени им придават съвременен вид. Минималистичният дизайн също е нещо, което е по-популярно в последните години. Това са трендове, които няма как да подминете, ако вашата дама се увлича по съвременните тенденции.

COMAXA

Съвети за избора на идеалния годежен пръстен
На първо място, задължително трябва да определите какъв стил има вашата дама и какво ще ѝ допадне. Ако не можете да се ориентирате, подберете някои от нейните бижута и ги разгледайте внимателно. Също така може да се опитате да си спомните дали ви е показвала някакви пръстени преди време, които ѝ допадат. Във всяка бижутерия има голям избор, така че има вероятност да се стреснете от многообразието.

Не забравяйте да проверите прецизно кой размер пръстен носи и дали бижутата ѝ са с камъни или без. Също така обърнете внимание, за кои бижута казва, че не са ѝ удобни и защо. Заредете се с положителна емоция и не забравяйте, че хубавите моменти тепърва предстоят.