Какво е кибик?
Какво е кибик? / ThinkStock/Getty Images
Какво е кибик?
82427
Какво е кибик?
  • Какво е кибик?

Какво е кибик?

Има нещо много любопитно в тази дума. Вие добре знаете значението й. Кибикът е човек, който виси някъде и обикновено наблюдава нещо, например игра на табла или карти. Наблюдението обаче вече не е задължително. Човек може да си кибичи на едно място, без да върши нищо. Вероятно си мислите, че думата е турска, поне така звучи. И сега много ще ви изненадам, като ви кажа, че не е турска, немска е или по-точно немски жаргон и буквално значи обикновена калугерица- птица от семейството на Дъждосвирцови. Среща се и у нас. На немски е kiebitz. Вие ще си кажете: Добре, кибик звучи като кибиц, но това не значи, че думите са с общ произход". Не, точно това значи.

Птицата носи това име в немския, заради характерния звук, който издава. Покрай птицата думата е влязла в жаргона. Това е средновековен жаргон на определени прислойки в Германия, най-вече скитници, крадци и мошеници. На техният език кибиц, кибиш, гибиш означава претърсване, претарашване. Претърсването може да е от страна на полицията, може дори да е медицински преглед, а може и да е претършуването на джобовете на някои пътник. Всичко това се нарича кибиш или кибиц.

От 1855 година тази дума започва да се свързва с игрите на шах, а после и на карти. Хората, които стоят около играчите и ги наблюдават, а понякога дават и съвети, се наричали кибици. Дълго време се е смятало, че това идва от идиш. Киувиш означава сигурен. Кибиците се смятали за сигурни за по-правилния развой на играта, имат друг поглед. Но изследването на този жаргон откри други връзки.

Престъпниците и джебчиите наричат така тълпата около играчите, защото имат нещо конкретно предвид. За тях те са кибици, защото са удобни за тарашене, за преглед на джобовете им. Ето ви произхода на думата кибик. Стоят си тия обикновени пилци, тия глуповати канарчета, гледат шах, карти, а другите, хитреците, отмъкват съдържанието на джобовете им. От немския специализиран престъпен жаргон, тази смешна дума прескочила в литературата. Творците знаели, че зрителите са кибици, но не считали за необходимо да описват етимологията на думата. Така лека-полека тя се официализирала .

В началото на миналия век немските поети Егон Фридел, Курт Тухолски обичали да говорят за кибиците, употребявали го в по различен смисъл- наблюдателите на събитията, в такъв план. Хората, които стоят встрани от самото действие. Как точно сме получили тази дума ние, тук не е съвсем ясно, но трябва да се се е случило около първото, второто десетилетие на XX век, едва ли е по-рано. И заради наличието на много турски лафове от онова време, кибик е изгубило немските си корени, сляло се е с турцизмите и е влязло в родната реч.

Но иначе кибикът е особена птица, която лесно можеш да претарашиш, докато тя гледа как някой друг играе.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате