Каква ще е съдбата на високосната секунда?
Каква ще е съдбата на високосната секунда? / ThinkStock/Getty Images

Международният съюз по телекомуникациите към ООН взе решение да отложи за 2023 г. обсъждането на предложението повече да не се добавя високосна секунда между два дена, за да бъде проучен въпросът по-задълбочено, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.

Практиката с допълнителна секунда да се компенсира малко по-бавното въртене на Земята е въведена през 1972 година, когато е възприето координираното универсално време. Решението за добавяне на високосна секунда се взима всеки път от Центъра по въртенето на Земята в Париж и се обявява поне осем седмици предварително.

Добавят 1 допълнителна секунда в часовника (ВИДЕО)

От 1972 година високосни секунди са добавяни 26 пъти, последния път на 30 юни. Това се прави обикновено или преди 1 януари или преди 1 юли. Някои държави обаче, като САЩ и Франция, предпочитат тази практика да бъде прекратена, защото според тях е неоправдано сложна. Други като Великобритания са привърженици на високосната секунда.

Сегашните атомни часовници са толкова точни, че се отклоняват с една секунда на 300 милиона години. Добавянето на високосната секунда може да предизвика проблеми на синхронизиране в интернет, особено за сървърите и търговските сайтове. В космическия сектор също могат да се появят проблеми. В такива дни никога не се насрочва изстрелване на ракети.

До 2023 г. високосни секунди ще се добавят, когато е необходимо.

Източник: БТА