/ iStock
Картофите са незаменима храна и са любими на много хора. Те сред най-консумираните зеленчуци в нашата кухня. Едно от най-хубавите им качества е, че можем да съхраняваме по-дълго време. Как правилно да ги съхраняваме?

Експертите съветват да поставяме различните сортове картофи в отделни контейнери и да ги предпазваме от слънчева светлина, за да не позеленеят.

Оптималната температура за съхранение е 2 до 4 градуса. Много ниските температури могат да доведат до превръщане на нишестето в захар, докато твърде високите температури могат да доведат до покълване.

Също така е важно да се поддържат нива на влажност на въздуха от 70-85%, за да не се появи мухъл. Трябва да се избягва продължителна дневна светлина и изкуствено осветление, тъй като това може да доведе до производството на токсичен соланин.

За да се запазят максимално количество витамини и минерали, експертите препоръчват картофите да се варят с кората. Така зеленчукът запазва повече фибри и важни хранителни вещества като калий, магнезий, цинк и желязо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер