Празник без картофи всъщност не е никакъв празник. Независимо дали ще ги приготвите скромно, само с масло, или ще изберете нещо по-изкусително, изборът на правилния сорт картофи е от съществено значение, както и добавянето на мазнини и сол.
"Това са трите неща, които правят картофите невероятни", казва Елиът Хаштруди, главен готвач на ресторант Camille, който отвори врати в Borough Market, Лондон, миналия месец. Чипсът е най-добрият пример за това, но това не означава, че картофите трябва да се ограничават до гарнитура: "Те винаги са шаферка, но никога булка, така че направете от тях основно ястие за Великден", казва Хаштруди.
Изключването на картофите от менюто може да навреди на здравето
Тъй като тази година дългият уикенд се пада по-рано от обичайното, трудно бихте могли да предпочетете тартифлет. Необходими са ви фини картофи, както и обичайните крем фрише, лук, много чесън, бяло вино и сирене "Реблошон", но Хаштруди би "разнообразил нещата", като замени традиционните сланини с пушена змиорка. "Сирене, картофи, малко вино: няма как да сбъркате", казва той. "Към това се прибавя обикновена салата и шоколад за десерт".
Но да се върнем на гарнитурите, сред които картофите са "безспорно най-важните", според шеф-готвача Клод Боси. "Те могат да се приготвят по толкова много начини, така че защо да се придържаме към обичайните варени, пържени или печени?" Той също не се шегува: в новия му ресторант Joséphine в Западен Лондон в менюто има цял раздел за PDT (това е pomme de terre) с варианти от pommes duchesse до пюре.
Но на Великден Боси ще сервира именно gratin dauphinois: "Кремообразен, мечтан, вкусен" Сложете да къкри по един литър пълномаслено мляко и сметана, както и две скилидки чесън, две стръкчета розмарин, малко мащерка и малко сол и черен пипер, след което оставете да се охлади на стайна температура. Междувременно обелете и нарежете четири големи картофа desiree, след което ги накиснете в сместа от мляко и сметана за 20 минути.
"Изсипете част от течността в съд за печене, след това направете слой от нарязаните картофи, покриващ цялата повърхност, подправете и залейте с още от течността." Боси повтаря този процес още два пъти, преди да завърши с достатъчно течност, която да стигне на 1 см над картофите.
Специалисти: Mазната риба, пилешките гърди, картофите, цвеклото и пуйката вдигат нивата на „добрия“ холестерол
"След това просто печете на 190С (170С с вентилатор)/375F/газ 5 за 45 минути до един час, докато картофите станат готови, златисти и с балончета". Никога не е твърде рано да помислите и за барбекю. "Обичам да пуша или да пека картофи на скара", казва шеф Майкъл Робинс от Sune в Източен Лондон.
Понастоящем той е на гребена на картофите (малкия, маслен френски сорт): той ги задушава или вари в подсолена вода с дафинови листа и зърна черен пипер, докато станат хубави и меки.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
"Това са трите неща, които правят картофите невероятни", казва Елиът Хаштруди, главен готвач на ресторант Camille, който отвори врати в Borough Market, Лондон, миналия месец. Чипсът е най-добрият пример за това, но това не означава, че картофите трябва да се ограничават до гарнитура: "Те винаги са шаферка, но никога булка, така че направете от тях основно ястие за Великден", казва Хаштруди.
Изключването на картофите от менюто може да навреди на здравето
Тъй като тази година дългият уикенд се пада по-рано от обичайното, трудно бихте могли да предпочетете тартифлет. Необходими са ви фини картофи, както и обичайните крем фрише, лук, много чесън, бяло вино и сирене "Реблошон", но Хаштруди би "разнообразил нещата", като замени традиционните сланини с пушена змиорка. "Сирене, картофи, малко вино: няма как да сбъркате", казва той. "Към това се прибавя обикновена салата и шоколад за десерт".
Но да се върнем на гарнитурите, сред които картофите са "безспорно най-важните", според шеф-готвача Клод Боси. "Те могат да се приготвят по толкова много начини, така че защо да се придържаме към обичайните варени, пържени или печени?" Той също не се шегува: в новия му ресторант Joséphine в Западен Лондон в менюто има цял раздел за PDT (това е pomme de terre) с варианти от pommes duchesse до пюре.
Но на Великден Боси ще сервира именно gratin dauphinois: "Кремообразен, мечтан, вкусен" Сложете да къкри по един литър пълномаслено мляко и сметана, както и две скилидки чесън, две стръкчета розмарин, малко мащерка и малко сол и черен пипер, след което оставете да се охлади на стайна температура. Междувременно обелете и нарежете четири големи картофа desiree, след което ги накиснете в сместа от мляко и сметана за 20 минути.
"Изсипете част от течността в съд за печене, след това направете слой от нарязаните картофи, покриващ цялата повърхност, подправете и залейте с още от течността." Боси повтаря този процес още два пъти, преди да завърши с достатъчно течност, която да стигне на 1 см над картофите.
Специалисти: Mазната риба, пилешките гърди, картофите, цвеклото и пуйката вдигат нивата на „добрия“ холестерол
"След това просто печете на 190С (170С с вентилатор)/375F/газ 5 за 45 минути до един час, докато картофите станат готови, златисти и с балончета". Никога не е твърде рано да помислите и за барбекю. "Обичам да пуша или да пека картофи на скара", казва шеф Майкъл Робинс от Sune в Източен Лондон.
Понастоящем той е на гребена на картофите (малкия, маслен френски сорт): той ги задушава или вари в подсолена вода с дафинови листа и зърна черен пипер, докато станат хубави и меки.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня